Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2010, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi u familiji - farmaceuti

ARANĐELOVAC - Apoteka „Jovanović", najstarija u Šumadiji, neprekidno radi od 1885. godine. Od osnivanja u njoj su radili članovi porodice Jovanović prenoseći posao s kolena na koleno.

Apoteku je osnovao tada Šapčanin Kosta Jovanović. Po povratku iz Beča, gde je prvo završio studije farmacije a potom i magistrirao, dekretom tadašnjeg Ministarstva zdravlja raspoređen je u Aranđelovac. Mladi Šapčanin sagradio je zgradu i otvorio apoteku, prvu u ovom delu Šumadije. Kostu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je nasledio sin Dimitrije, a Dimitrija sin Kosta. Po završetku Drugog svetskog rata apoteka je nacionalizovana, ali ju je i dalje vodio Kosta do šezdesetih godina kada je posao nastavila Dušica, snaha u porodici Jovanović.

- Početkom devedesetih, kada je ponovo odobrena privatna praksa, odlučio sam da drugu polovinu kuće, gde sam do tada s porodicom stanovao, preuredim i ponovo otvorim svoju apoteku - kaže Dimitrije Jovanović, sin Dušice, u gradu poznat kao Mita apotekar.

Nije čekao da se pitanje nacionalizovane imovine reši i ponovo je otvorio prvu privatnu apoteku u gradu.

- Sada jedna pored druge rade dve apoteke, moja nosi naziv „Jovanović" a staru državnu narod nikada nije ni prestao da zove tim imenom. U staroj apoteci ostao je kompletan enterijer star 125 godina i drago mi je da su ga sačuvali. Neka ostane tamo gde je, u novoj ne bi imao šarm i duh svog vremena a tu gde jeste blista istim sjajem kao i pre veka i više - kaže Mita.

(M. M.)

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.