Sve što ste mislili o alkoholu nije istina!

Izvor: JavneVesti.com, 10.Maj.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što ste mislili o alkoholu nije istina!

Mitovi za koje ste verovali da pomažu pri trežnjenju ili da popravljaju "onaj osećaj" sutradan, sada su opovrgnuti od strane stručnjaka

 
Alkohol je oduvek bio veoma popularno piće na zabavama i proslavama. Koliko god da neko uživa u njemu, toliko ga mnogi i nekontrolisano konzumiraju. Doktor Kenet Voren, direktor američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, upozorava da mitovi za koje se veruje da će sprečiti mamurluk ili trikovi za brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << trežnjenje, poput hladnog tuša, nisu tačni.
 
Verovatno ste čuli za teoriju da naše telo može da obradi jedno alkoholno piće u roku od sat vremena. Međutim, doktor Voren kaže da je organizmu potrebno bar dva sata da svari i obradi piće.
 
Iako mnogi misle da će se uz crnu kafu ili hladan tuš otrezniti u sekundi, doktor Kenet je opovrgnuo i ovu teoriju.
- Varate se. Kofein zapravo može da intenzivira dejstvo alkohola. On je stimulant i zbog toga će osoba koja je pripita, a popije šolju kafe, ostati budna ali i dalje pod dejstvom alkohola – objašnjava on i dodaje da kafa može biti i opasna u tim situacijama, jer može da zavara osobu da je dejstvo prošlo i navesti na loše odluke.
 
Takođe i pretpostavka da kad pijete, ako jednom odete do toaleta ići ćete celo veče pa bi najbolje bilo da istrpite, ne pije vodu. Alkohol pospešuje proizvodnju hormona vazopresina, što znači da više tečnosti odlazi u bešiku. On je takođe i diuretik koji izvlači vodu iz svake ćelije u našem organizmu, koja takođe ide u mokraćne kanale.
Koliko puta vam je neko rekao da ako budete mešali alkohol da ćete se više napiti? Ni to nije tačno! Naime, stručnjaci tvrde da nikakva mešavina neće doprineti vašem pijanstvu i mamurluku, već isključivo količina unetog alkohola u organizam.
 
Doktor Voren tvrdi da je bitnije jesti pre nego što se odlučite da pijete, nego posle. Tako da ni silni saveti, šta najbolje sprečava mamurluk, vam neće pomoći.
 Ako jedete pre nego što počnete da pijete ili uz piće, hrana će apsorbovati određenu količinu alkohola zbog čega se nećete toliko napiti – zaključuje on.
 
Voren takođe ističe da na tržištu ne postoji preparat koji je toliko dobar da vam prekine mamurluk. I pored silnih vitamina i tableta, i dan danas ne postoji dokaz da su oni ekvivalentni trežnjenju.
 
Jedna čaša pre spavanja vam može pomoći da zaspite, ali će vam takođe remetiti san. Prema istraživanju koje je sprovedeno 2013. godine, otkriveno je da alkohol remeti REM fazu zbog brzog pokreta očiju, što je dovelo do smanjenja provedenog vremena u ovoj ključnoj fazi spavanja.
Mnogima se desilo bar jednom u životu da se “ubiju” od alkohola i da se sutradan ne sećaju ničeg. To je posebno popularno među mladima, ali to može dovesti do velikih neželjenih efekata.
 
- Da bi ste imali takozvane rupe u sećanju, potrebno je popiti toliku količinu alkohola koja će da utiće na centralni nervni sistem, da organizam više neće moći normalno da obavlja uobičajene telesne funkcije što može dovesti i do toga da osoba prestane da diše – upozorava doktor Voren.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.