Sve o felnama za motocikl

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 18:50

Sve o felnama za motocikl

Felne na motociklima možemo da podelimo u dve kategorije: žičane i livene. Nije retkost da isti model motocikla zavisno od verzije možete kupiti sa felnama u obe varijante, pišu polovni automobili.

Ako ste u takvoj dilemi, ovaj tekst nudi odgovor. Ako niste, svakako je dobro da znate na čemu se vozite. Kakve su to žičane felne?

Kada kažemo žičane felne, mislimo na točak motocikla koji se sastoji iz nekoliko delova:

Skoro svi dvotočkaši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja šezdesetih godina koristili su žičane felne. Pojavom livenih felni, žičane felne prestaju da se koriste za motocikle koji se voze po asfaltu. Ostaju da se koriste na ponekim mopedima, enduro i kros motociklima. Da li to znači da su žičane felne zastarele i prevaziđene?

Ekspanzijom modernih retro i adventure motocikala žičane felne su ponovo čest prizor na ulicama. Primenom novih materijala i tehnologija omogućene su karakteristike koje su nekada bile nezamislive za takav tip felne. Danas možemo naći žičane felne i na motociklu od 160 konjskih snaga. Prednosti žičanih felni

Žičane felne nisu samo element dizajna motocikla, već poseduju set prednosti u odnosu na livene felne.

Glavna prednost žičanih felni u odnosu na livene je izdržljivost. Žičane felne su zbog svoje fleksibilnosti otpornije na neuređenim podlogama. Bolje trpe udarce, skokove i ostala „maltretiranja“ zbog kojih motocikl može da se nađe van asfalta.

Druga prednost žičanih felni je mogućnost reparacije. Kada žičane felne pretrpe oštećenje, postoji mogućnost zamene obruča ili pojedinih žbica. Žičane felne se uglavnom deformišu, pa čak i oštećene mogu da se „kotrljaju“ do garaže. Zbog tih prednosti, žičane felne su obavezne na motociklima koji se koriste van asfalta.

Pored funkcionalnosti, žičane felne se mogu naći i na motociklima retro dizajna. U tom slučaju, svrha tih felni je čista estetika pa nemojte doći u zabludu da vam je motocikl sposoban za neuređene puteve. Mane žičanih felni

Fleksibilnost žičanih felni negativno utiče na ponašanje motocikla pri većim brzinama. Sile koje deluju na točak „uvijaju“ felne. Ova pojava nije toliko izražena kod modernih žičanih felni i nećete je osetiti dokle god su vam felne u dobrom stanju. Svakako, žičane felne nećete videti na motociklima koji su orijentisani na performanse.

Žičane felne koriste unutrašnju gumu, ali ima i onih koji koriste „tubeless“. Unutrašnje gume su sklone bušenju i pucanju. Razlog zbog čega ne možete da montirate „tubeless“ na felnu koja za to nije predviđena je spoj žbice i obruča felne koji nije zaptiven.

Žičane felne zahtevaju servis i održavanje. Žice koje su nategnute između obruča i glavčine zahtevaju podešavanja. Mnogi vlasnici ne znaju da se ovakav tip točkova servisira. Čak ni neki proizvođači ne pominju ovu bitnu stavku. Svaki posao oko žičane felne zahteva profesionalca, koji razume i poznaje problematiku žičanih felni.

Problemi mogu da se jave i u vidu fabričkih grešaka i nekvalitetnih felni. To je korozija, popuštanje žbica, pa čak i kolaps točka. Primera radi, BMW je 2019. godine pokrenuo kampanju besplatne provere i servisa felni na modelima proizvedenim u određenom periodu zbog nedovoljne zategnutosti žbica.

Teške su za održavanje. Ako vozite žičane felne na kruzeru ili drugom prelepom retro motociklu, spremite puno vremena i živaca za čišćenje i glancanje.

Žičane felne mogu biti skupe. Pogotovo, ako se radi felnama visokih specifikacija renomiranih proizvođača. Šta su livene felne?

Livene felne se proizvode tako što se materijal u tečnom stanju lije u kalupe, a potom se odlivak obrađuje u gotov proizvod. Mogu biti i od kovanog aluminijuma. Takve felne su uglavnom na fabričkim motociklima, a na takmičarskim i „egzotičnim“ modelima mogu biti od karbona ili magnezijuma gde karbonske imaju drugačiji proces izrade.

Prve livene felne na serijskom motociklu pojavljuju se početkom sedamdesetih godina. Prvi motocikl koji se masovno proizvodio sa livenim felnama je Yamaha RD400, a ne zadugo sledi ih Honda sa dobro prepoznatljivim „Comstar“ felnama. Zlatne felne

Nema felni od zlata. „Zlatne felne“ su narodski opis za karakterističnu boju felni od legure magnezijuma. Magnezijum je lagan materijal, izgleda fenomenalno, pa nije ni čudo što postoji mnošto ofarbanih felni u „zlatno“. Treba znati da magnezijumske felne nisu pogodne za javni saobraćaj, jer su izuzetno osetljive na udare. Još jedna mana je korozija kojoj je magnezijum podložan. Korozija o kojoj govorimo nije samo estetika, već može uticati na strukturu i čvrstoću felne.

Nekada davno je važilo "pravilo" da su magnezijumske felne zapaljive pa nisu bile dozvoljene u nekim organizacijama i takmičenjima. No, kod modernih izdanja ovaj problem je rešen. Prednosti livenih felni

Postoji niz prednosti livenih felni u odnosu na žičane.

Razlog zbog čega livene felne nisu u potpunosti zamenile žičane je izdržljivost. Livena felna ne trpi udarce. Dovoljan je jedan udarac u rupu da upropasti felnu tako što će je deformisati ili odlomiti parče. O vožnji van puta da i ne govorimo. Naravno, livena felna može da „zagazi“ po makadamu ili utabanom putu ali ne više od toga.

Popravke livenih felni su gotovo nemoguće i nisu preporučljive. Pogotovo varenje. Mogu li fabričke livene felne da zamenim žičanim i obratno?

Postoje firme koje mogu da naprave žičane felne po vašoj želji. Samo treba spremiti poveću sumu novca.

U slučaju enduro i cross motocikala konverzija je takođe moguća i česta. Na primer, umesto žičanih možete koristi alumijumske u prečniku od 17 inča što će takav motocikl pretvoriti u tzv. supermoto. Time dobijate veći izbor sportskih guma za asfalt i agilnost. Šta je bolje, livene ili žičane?

Ne možemo reći šta je bolje. Obe vrste imaju prednosti i mane. Šta je bolje, zavisi od načina upotrebe i vrste motocikla. Uprošćeno, livene i žičane felne su „babe i žabe“, a poslovica kaže da se iste ne mešaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.