Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svatovima pozlilo, uzročnik verovatno torta

Valjevo -- U toku noći između ponedeljka i utorka, 56 gostiju na svadbi u Lajkovcu primljeno je u Valjevsku bolnicu, zbog trovanja hranom. Kako saznajemo, svi primljeni pacijenti su van životne opasnosti. Milena Antić iz Lajkovca, ispričala je za Radio B92 kako je na svadbi njene kćerke Jasmine došlo do trovanja: "Udala sam ćerku. Imali smo 100 zvanica. Jeli su tortu, meso, salatu, čorbu, sarmu... Kad su sve pojeli, narod je samo popadao. Povraćali su, to je bilo opasno, popadali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su po putu, po pruzi... Mi nismo znali šta da radimo. Lajkovačka policija odvezla je narod za Valjevo. Tu je bilo devojčica, dečaka od 2, 3, 4 godine... Moj zet je u bolnici, prija, prijatelj, svi su u bolnici. Nesrećno mi se završila svadba, sad ne znam šta će dalje biti", rekla je Milena Antić.

Načelnica infektivnog odeljenja valjevske bolnice, dr Zorica Džida, pretpostavlja da je u pitanju stafilokokno trovanje hranom. Ona je za B92 rekla da medju pacijentima ima i dece i nekoliko hroničnih bolesnika: "Jutros je navećio broj pacijenata bio u stabilnom stanju, van životne opasnosti. Na osnovu kliničke slike, najverovatnije je se radi o stafilokoknom trovanju hranom. Najverovatnije je da je uzrok infekcije bila mladanačka torta, koja je pravljena od svežih jaja, ali detaljnije o tome bi mogli da kažu samo epidemiolozi nakon dobijanja rezultata analiza. Sva hrana će verovatno biti odneta na toksikologiju na VMA na dalju analizu", rekla je Džida.

Načelnik službe za unapredjenje ishrane u Zavodu za zaštitu zdravlja Beograd, dr Vesna Pantić Palibrk, podseća da leto i visoke temperature pogoduju razvoju mikroorganizama i da je veoma važno da se namirnice dobro operu pre upotrebe kao i da se vodi računa o higijeni ruku: "Voće i povrće prati pod mlazom tekuće vode, par minuta u đevđilu. Treba ga dobro oprati pre i nakon čišćenja. To je bitno zato što je voće i povrće često zagađeno patogenim mikroorganizmima, koji mogu izazvati trovanja", rekla je Palibrk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.