Sudili i popovima i lopovima

Izvor: Glas javnosti, 25.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudili i popovima i lopovima

Valjevski Okružni sud, najstariji u Srbiji, obeležava ove godine dva veka od trenutka kada je 1. januara 1809. godine, uredbom prve ustaničke vlade Srbije, osnovan kao sud za varoš i nahiju valjevsku, pod egidom prote Mateje Nenadovića, prvog srpskog zakonodavca i diplomate moderne srpske države. Hodeći Srbijom, nemački putopisac Feliks Kanic je još te 1860. godine svedočio o brojnim advokatima u Valjevu i „parničarskoj strasti stanovništva“, te nije ni čudo da je, od tog doba, kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ruke sudija u ovom gradu prošlo nekoliko stotina hiljada slučajeva.

- Ne znam tačno koliko je presuda za to vreme doneo naš sud, ali ih je svakako mnogo... Samo lane je doneto 11.000 presuda, pa puta 200 godina... Zato ovaj jubilej nije bitan samo za Valjevo, nego i za pravosuđe Srbije - priča Dragan Obradović, koji je na čelu najstarijeg srbijanskog suda već četiri godine.

HAJNRIH BEL URGIRAO KOD TITA

Među poznatim ličnostima, koje su na udar suda došli u ona postkomunistička vremena, našao se 1974. godine beogradski književnik Dragoljub S. Ignjatović, kog je Okružni sud u Valjevu osudio na tri i po godine strogog zatvora. Suđeno mu je za delo neprijateljske propagande, jer je na simpozijumu „Kultura i revolucija“ navodno „zlonamerno i neistinito prikazivao društveno-političke prilike u zemlji“.

Za njegovo oslobođenje su se kod Josipa Broza ubrzo zauzele mnoge istaknute ličnosti, a kad je to učinio i nemački kolega Hajnrih Bel lično, Ignjatović je posle osam meseci pušten na slobodu.....

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.