Izvor: Luftika.rs, 26.Apr.2023, 15:21

Stručnjaci su rekli svoje: Ovo je 14 najgorih namirnica za naše zdravlje

Pravilna ishrana jedan je od stubova dobrog zdravlja. Ne kaže se uzalud: “Mi smo ono što jedemo”.
S druge strane, namirnice koje se ne svrstavaju u zdrave su ukusne, zbog čega im je teško odoleti. Ali, ako preterujemo u tome, naše telo će platiti cenu.
Zapravo, osnovni uzrok brojnih bolesti je nezdrava ishrana – povećava rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i raka, piše The Sun.
Stručnjaci izdvajaju namirnice koje mogu da budu pogubne po zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ukoliko postanu deon svakodnevne ishrane.
1. Krofne sa džemom – Samo jedna krofna sa džemom sadrži 330 kalorija i pet kašičica šećera, kao i visok sadržaj zasićenih masti – kaže dijetetičar Rob Habson.

2. Kobasice – Ta mesna prerađevina je bogata zasićenim mastima i sadrži velike količine soli, kao i aditive.
Ishrana bogata prerađenim mesom predstavlja faktor rizika za rak debelog creva – upozorava Habson.
3. Kokosovo ulje Iako bi mnogi rekli da je ovo ulje zdravo, ono sadrži veliku količinu zasićenih masti.
– Znamo da je velika potrošnja zasićenih masti povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, pa je važno da se pridržavamo unosa u preporučenim količinama od 20 grama za žene i 30 grama za muškarce – kaže nutricionista Rajanon Lambert.
– Kokosovo ulje može da ostane deo ishrane, s tim što bi prednost trebalo dati mastima iz zdravih izvora. U njih spadaju maslinovo ulje, orašasti plodovi, semenke i avokado.
4. Gazirani napici – Tečni šećer nije dobar za zdravlje – podseća Rob i dodaje da samo jedna limenka gaziranog napitka sadrži sedam kašičica šećera.

Reč je o takozvanim praznim kalorijama koje dovode do gojaznosti i lošeg zdravlja zuba.
5. Pržena piletina Popularni obrok za poneti ne doprinosi zdravlju – naprotiv.
– Pržena piletina je puna zasićenih masti, što može da poveća rizik od srčanih bolesti. Takođe sadrži mnogo soli koja može da poveća krvni pritisak. Samo dva pržena bataka sadrže skoro 500 kalorija, dva i po grama soli i velike količine zasićenih masti – podseća nutricionista Rob.
6. Voćni sok sa dodatkom šećera Iako je čaša voćnog soka dobar izvor vitamina C i folata, trebalo bi proveriti da li ovaj sok sadrži dodatni šećer. Ukoliko je odgovor pozitivan, trebalo bi potražiti varijantu soka bez dodatnog šećera.
7. Slatke žitarice Doručak baziran na žitaricama odavno je postao trend, ali je tu, naravno, industrija hrane videla svoju šansu, pa je na tržište plasirala žitarice sa dodatnim šećerom.

– Neke žitarice više liče na puding, čak imaju i komadiće čokolade. Naravno da bi takve žitarice trebalo izbegavati – podseća nutricionista Habson.
8. Granola Za ljubitelje slatkog nema ništa ukusnije od granole kad reše da se hrane zdravije. Ali, napominje nutricionista Hadson, granola može da sadrži mnogo šećera, ulja i soli, pa bi trebalo biti oprezan sa ovom poslasticom.
Najbolje bi, preporučuje, bilo da napravite granola u kućnoj varijanti – tad ćete sigurno znati koliko šećera ste uneli kroz ovaj slatkiš.
9. Burger – Prerađeno meso, zemička od belog brašna, slani dresing i topljeni sir. Pitam se šta u ovom obroku ima zdravo? Lista sastojaka dugačka je kao ljudska ruka – objašnja nutricionista Habson.
On, ujedno, predlaže da ljubitelji hamburgera naprave ovaj obrok u kućnoj varijanti, jer će tako izbeći unos velikih količina soli i zasićenih masnoća.
10. Beli šećer – Previše belog šećera u ishrani povezano je sa povećanjem telesne težine i povećanim rizikom od mnogih bolesti, uključujući dijabetes tip 2, bolesti srca i gojaznost – podseća nutricionista Rob.
11. Pohovani kačkavalj Gotovo da ne postoji obrok koji je toliko ukusan kao komad vrućeg ispohovanog kačkavalja uz dodatak tartar-sosa. Ali, nutricionista upozorava da je pohovani sir pun zasićenih masti i soli.

12. Keksići Neki keksići su zdravi, ali većina ovih konditorskih proizvoda nije. Sadrže zasićene masti, puno šećera, oslobođeni su vlakana, imaju veštačke arome…
Nutricionista Habson podseća da je većina pakovanja keksića velika, te su samim tim kupci u riziku da unose mnogo više kalorija nego što su planirali.
13. Čokoladne proteinske pločice – Samo zato što je nešto bogato proteinima ne znači da je u isto vreme i zdravo – upozorava nutricionista i dodaje:
– Mnoge čokoladne proteinske pločice bogate su šećerom; imaju čak tri kašičice šećera, a 20 grama proteina. Takođe, one sadrže i velike količine zasićenih masti.
Ukoliko želite proteine, radije uzmite piletinu, ćuretinu, ribu, jaja ili tofu.
14. Bela čokolada Nutricionista Rajanon upozorava da mnoge vrste čokolada, uključujući mlečnu i belu, uglavnom sadrže veliku količinu šećera.
– Šećer im daje slatki ukus i uklanja gorčinu koju ima crna čokolada – objašnjava Rajanon.
– Veći unos dodatnog šećera može da izazove oralne zdravstvene probleme sa zubima, ali i da negativno utiče na celokupno zdravlje.
Izvor: Telegraf.rs
Ishrana za koju Srbi misle da je posebno zdrava proglašena za najgoru na svetu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.