Sto palačinki za osmoro dece

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto palačinki za osmoro dece

Da mi nije dve krave, koje daju petnaestak litara mleka, deca bi gladovala - kaže Vuko Laketić (48) iz planinskog sela Degrmen, kod Kuršumlije. Do pre šest meseci desetočlana porodica Laketić živela je u selu koje je tridesetak kilometara udaljeno od Kuršumlije bez struje i normalnih uslova za život. Da bi pomogli ovu porodicu, opština je dodelila plac, a Vlada Srbije finansirala izgradnju kuće u Kuršumliji. Laketići sada imaju struju, kupatilo, televizor... Ali...

- Petoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dece ide u školu, struja četiri hiljade dinara. Dečji dodatak dobija četvoro dece, ostali ne. Valjda država misli da nisu moji - kaže Vuko koji radi kao pomoćni radnik u školi.

Znao je vispreni Vuko da od plate ne može da izdržava brojnu porodicu, pa nije rasprodao stoku u rodnom selu. Sada dve krave obezbeđuju dva obroka dnevno, a a za treći se nekako snađe majka Biljana (36), koja je pravi majstor da u kuhinji od ničega napravi nešto.

- U školi radim po podne, a zatim idem u selo gde smo pre stanovali. Nahranim i napojim dve krave, pomuzem, kuvam mleko i sirim. Nahranim i pet svinja. Prespavam u selu pa ujutro sve to ponovo. Kada sve obavim pešačim sedam - osam kilometara do Rače, a onda hvatam autobus do Kuršumlije. Naravno, ponesem mleko, sir i kajmak i to ostavim kod kuće. Popričam malo sa porodicom, poigram se sa decom, pa na posao. Kada mi se završi radno vreme, ponovo pravac selo - kazuje Vuko.

U vreme kada se rađa sve manje dece, Vuku Laketiću nikako nije jasno kako to da pravo na dečji dodatak ima samo četvoro dece, a ostala ne. Ipak, on ne traži ništa jer, kako kaže, država je učinila mnogo za njegovu porodicu.

- Moja deca se sada ne razlikuju od svojih vršnjaka, a ja uspevam da obezbedim hranu - kaže Vuko.

Supruga Biljana u kući ne diže glavu od posla. Treba spremiti po tri obroka za osmoro dece, oprati, počistiti... Kaže da najviše vole palačinke i kada počne da ih sprema, potrebno je najmanje sto komada, tegla džema i oko tri sata posla uz šporet.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.