Stari mlinar sa Despotovice

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2009, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari mlinar sa Despotovice

Kada se piŠe o ratovima beleže se obično velike pobede i porazi, stradanja i herojstva, ali se malo ko osvrne na sudbine ljudi koje su ratne godine preživeli. A da su putevi Gospodnji, ali i zemaljski prilično nedokučivi, pokazuje i životna priča Antona Rosivala. Čeh, koji se, noseći plavičastu uniformu regruta austrougarske vojske tokom Prvog svetskog rata obreo u Srbiji, rešio je da zanavek u Srbiji i ostane. Opčinjen lepotom zemlje, a ponajviše našim rekama i vodenicama, Anton je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odlučio da postane mlinar... Iza Čeha, kako su ga srpske komšije ubrzo prozvale, ostala je njegova ćerka Hermina- Mima Tomić (80), mlin na reci Despotovici u Brđanskoj klisuri, koji još prkosi vremenu i sećanje na cenjenog mlinara.

Stručnjak za parne mašine

Anton Čeh je u selu postao čuven i po tome što se savršeno razumeo u parne mašine, koje su u to vreme u Srbiji još bile poslednje čudo tehnike, ali su ga komšije poštovale i zato što je umeo da popravi sve u vezi dreševa za vršaj pšenice na parni pogon, rudničkih drobilica... Istovremeno, Anton je bio jedan od pionira u izgradnji malih hidrocentrala na rekama u milanovačkom i čačanskom kraju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.