Štap „a la Stevka“

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štap „a la Stevka“

Stanovnici Kuršumlije ozbiljno razmišljaju o tome da, uz već nadaleko čuvenu Đavolju varoš, stvore još jedan autentični lokalni brend. Naime, u propalom Drvnom kombinatu „Kopaonik“ planiraju da počnu proizvodnju štapa „a la Stevka“. Štap je, inače, postao poznat po tome što je, „prateći“ u stopu svoju vlasnicu Stevku Sekić onomad, po gradskim kafanama, „tražio“ Zorana Vučkovića, predsednika opštine kuršumlijske, a potom baka Stevki pomogao i da predsednika pobedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u nametnutoj trci na 50 metara, koja se zapravo vodila za mesto u automobilu, kojim je delegacija radnika putovala na sastanak u Beograd.

Kažu u „Kopaoniku“ računica je jasna-u gradu je sve više gladnih, fabrike ne rade, te bi uz proizvodnju baba Stevkinog štapa, bilo posla za mnoge. Jer, upravo Stevkina trka s predsednikom bacila je u senku sve privredne i druge probleme u opštini.

Pošto radnici Šumsko industrijskog kombinata „Kopaonik“ sumnjaju da će Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj pomoći da se u njihovih sedam fabrika pokrene proizvodnja, upravo posle zamrzavanja štrajka pao je predlog da se u pogonu pilana, na jednoj maloj mašini, pokrene proizvodnja štapa, koji bi, u čast Sekićeve, bio nazvan „A la Stevka“. A da se se njen originalni štap smesti u muzej. Prema ispitivanju tržišta, tvrde fabričke mudre glave, prodaja ovog štapa bi, bar u Kuršumliji, planula kao šumski požar u avgustu, a pravili bi ga od vrbe ili graba. Ona luksuznija varijanta, za mušterije s dubljim džepom, bila bi izrađivana od drenovog drveta.

Kada je Zoran Vučković, predsednik opštine, saznao za nameru kuršumlijskih radnika, posle kraćeg razmišljanja je samo prokomentarisao kako bi proizvodnja Stevkinih štapova od trupaca bila poprilično skupa rabota, te da na obližnjem brdu Samokovu ima dosta štapova koji bi se u ovu svrhu dali iskoristiti. Samo treba da se poseku. Šumarski inženjer Branislav Prolović, s druge strane, kaže da je takva proizvodnja moguća u „Kopaoniku“, i to uz prilično minimalna ulaganja, ali da bi veći deo proizvodnje, zbog velikih potreba, ipak trebalo da ostane u Kuršumliji.

CENZURA?

Gostujući na jednoj niškoj regionalnoj televiziji, Stevka Sekić je svojom elokvencijom pobrala sve simpatije gledalaca, pa je dobila predlog da stane na čelo radnika „Elektronske industrije“ iz Niša. Međutim, na samom početku emisije, sa televizije je nestala slika. Prema nezvaničnim informacijama i Stevkinoj tvrdnji, jedan lokalni čelnik je, plašeći se njenog oštrog jezika, urgirao da se emitovanje programa, koji se u Kuršumliji inače vidi putem kablovske televizije, isključi dok ide emisija. Gledaoci u Kuršumliji su kasnije ipak odgledali emisiju, jer je visprena Stevka donela kasetu lokalnoj TV Kuršumlija.

Stevka Sekić, glavna zvezda ovog projekta, inače radnica konfekcije čijim je angažovanjem u protestu kuršumlijskih radnika štrajk podignut na viši nivo, te je preko noći izdejstvovan sastanak u Beogradu, u ekskluzivnoj izjavi za Glas priča da joj se ideja dopada. U šali kaže da ima samo jedan uslov-da prvi proizvedeni štap ona lično ispita na leđima potpisnika ovih redova. Mada, prema Stevkinim rečima, njen štap je postao poznat sasvim slučajno.

- Ja sam tražila predsednika opštine po kafanama, da mi da jedno objašnjenje, jer nije hteo da se obrati radnicima, a štap mi služi samo kao pomagalo pri hodu. Međutim, kada su me, bez objašnjenja mučki izbacili iz delegacije koja je trebalo da putuje na sastanak u Skupštinu Srbije (specijalno za taj sastanak Stevkinu frizuru je sredio stilista Slavko Savić, urednik lokalne televizije) i kada je predsednik Vučković, polutrčećim korakom, bežao od mene da sedne u službeni auto i utekne, štap je mogao da promeni namenu. Ali, sam u poslednjem trenutku ipak odustala- prepričava Stevka doživljaj koji je dva dana zabavljao grad, ali je i postao utisak nedelje na jednoj televiziji s nacionalnom frekvencijom.

O serijskoj proizvodnji Stevkinog štapa nismo razgovarali sa predstavnicima političkih stranaka, da bismo izbegli politizaciju, ali smo sigurni da se sa ovom idejom i opozicija slaže.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.