Šta svaki vrtić treba da ima?

Izvor: Objava, 22.Feb.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta svaki vrtić treba da ima?

Kada god su u pitanju bilo koje ustanove za decu, onda treba da znate da su uslovi za te ustanove uvek specifični. Glavna stavka kod svih ustanova za decu mora biti bezbednost. I to podrazumeva bezbednost u svakom smislu te reči. Bezbednost kada je u pitanju ishrana i boravak. Država jasno propisuje pravila kada je u pitanju otvaranje bilo koje ustanove za decu. To je posebno i jasno propisano i kada je otvaranje vrtića u pitanju. Danas govorimo o najvažnijim uslovima, odnosno onim uslovima koje prevashodno treba zadovoljiti kada su vrtići u pitanju. Ovo su pitanja koja pre svega treba rešiti, a onda na red dolaze i ostale sitnice, odnosno detalji koji su takođe propisani zakonom:
Uslove za prirodno provetravanje
Ovi uslovi odnose se i na one koji na primer planiraju da otvore privatne vrtiće, ali i one koji planiraju da upišu decu u vrtiće. Jedan od osnovnih preduslova jeste adekvatno prirodno osvetljenje, ali samim tim to znači i uslove za prirodno provetravanje. Veliki broj dece na jednom mestu podrazumeva maksimalne uslove higijene i zato je na prvom mestu provetravanje prostorija. U svakom trenutku to mora da bude omogućeno i to je jedan od glavnih uslova, koji se zahtevaju kada su u pitanju vrtići. Dakle, nikakva veštačka ventilacija ne dolazi u obzir.
Adekvatna igrališta
Igralište mora da postoji u svakom vrtiću. I to ne samo prostor za igru u okviru unutrašnjih prostorija, nego to mora biti lepo uređen prostor, koji se nalazi napolju. Pre svega, kao što je to već rečeno, taj prostor mora da bude maksimalno obezbeđen. A druga stvar, mora da ima mnogo raznovrsnih sprava za igranje.

Te sprave za igranje treba da omogućavaju deci da se lepo igraju, da im pruža mogućnost da budu kreativni, da ih inspiriše, ali i da ih zabavi. Naravno da igralište neće značiti ukoliko se deci na najbolji mogući način ne organizuje dan. To igralište će uvek biti isto, ali pored toga što ćete nekada pustiti da se deca sama organizuju i vi morate nekada da ih usmerite.
Grejanje mora da bude bezbedno
Vrlo važna stvar kod svih vrtića jeste i pitanje grejanja. Zakon tačno propisuje kakvo grejanje u vrtićima treba da bude. Jedan od zahteva jeste da za prostorije gde borave deca do dve godine, grejanje mora da bude 22 stepena, ne sme biti manje od toga. Zatim, grejanje za decu preko dve godine može biti najmanje 20 stepeni i preko toga.

Treba odabrati bezbedno grejanja, a obično se u poslednje vreme sve više ljudi odlučuje za podno grejanje. Naime, podno grejanje na najbolji mogući način može da ugreje prostoriju i da drži temperaturu. Ono što je najvažnije jeste i činjenica da je podno grejanje vrlo bezbedan način grejanja.
Utičnice adekvatno obezbeđene
Sve ono što može da povredi decu mora da bude adekvatno obezbeđeno. Utičnice moraju da budu visoko iznad poda, zakon tačno i propisuje koja to tačno visina mora da bude. Dakle, treba pratiti zakon, ali treba i razmišljati i o nekim sitnicama koje nisu tačno propisana zakonom, ali koja obezbeđuju maksimalnu bezbednost svakog deteta u datom vrtiću.