Izvor: Luftika.rs, 03.Avg.2023, 20:06

Srpski osnovci od septembra će imati fizičko svaki dan – deca previše slaba i nezdrava

Od naredne školske godine učenici osnovnih škola u Srbiji imaće svaki dan fizičko vaspitanje, dok će đaci srednjih škola imati četiri puta nedeljno.
To neće važiti za sve škole, već samo za one koje budu uključene u pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“. Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta obaviti selekciju škola.
Već je poznato da će u projekat biti uključene škole koje rade jednosmenski. Više časova fizičkog imaće đaci u 70 odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << prvog ciklusa osnovne škole (do četvrtog razreda), 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju, piše Euronews Srbija.
U Srbiji 398 škola radi jednosmenski – 346 osnovnih i 52 srednje škole.
„U zavisnosti od broja odeljenja u školi, zavisiće broj škola koje će biti uključene u projekat. Možda će se projekat u nekim školama realizovati u više odeljenja. Ministarstvo prosvete će u narednom periodu, do 20. avgusta, izvršiti selekciju škola koje će biti uključene u pilot projekat“, kažu u Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija.
Planirano je da u narednoj školskoj godini ovo bude pilot projekat, ali da se od školske 2024/25 uvede u sve škole.
Loše držanje tela, kriva kičma, gojaznost, najčešći su zdravstveni problemi osnovaca, ali i srednjoškolaca u Srbiji. Istraživanja Instituta Batut pokazuju da je danas svako osmo dete gojazno, dok je svako peto predgojazno. Godinama se ukazuje da su deca slabo fizički aktivna, jedu nezdravu hranu, najviše vremena u toku dana provode ispred ekrana.
Da li će biti povećan nedeljni fond časova za učenike u osnovnim i srednjim školama u kojima se bude sprovodio pilot projekat ili će se smanjiti fond časova nekih drugih predmeta precizan odgovor Euronews Srbija nije dobio od u Ministarstva prosvete.
U Zavodu za Euronews Srbija kažu da se broj časova ostalih predmeta neće menjati. Preciziraju i da će časove fizičkog vaspitanja zajedno držati učitelj i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.
Iz Ministarstva prosvete poručuju da će nastavnici fizičkog biti dodatno angažovani ukoliko škole za to budu imale potrebu.
Pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ realizuju tri ministarstva – Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja, koji su nedavno potpisali memorandum o saradnji.
Od naredne školske godine planirano je uvođenje softvera, odnosno informacionog sistema za praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u svim školama. Nastavnici će testirati učenike, podatke će ubacivati u softver i na osnovu dobijenih rezultata preporučiće koje vežbe đaci treba da rade u školi i kod kuće.
Izvor: Euronews
Devojčice ne rade fizičko da ne pokvare nokte ili šminku – roditelji ih podržavaju

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.