Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin u Iraku

Beograd -- Profesionalni vojnici u Srbiji tek pripremaju da pristupe nekim međunarodnim snagama.

Međutim, B92 posetio je Neven Petković, Srbin koji je već bio u misiji u Iraku. I to u uniformi američke vojske. Nemaština u Srbiji 1992. navela je Nevena Petkovića da ode u Ameriku. Zbog materijalne sigurnosti odlučio je da, posle studija, postane profesionalni vojnik. Žestoku obuku, koja je nama poznata samo iz filmova, završio je u Centru za obučavanje u Južnoj Karolini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a onda se našao u Iraku.

"Život u američkim bazama je relativno konforan, ja po svom poslu nisam bio izložen opasnostima, ali znam šta je rat i to je nešto najteže", kaže on.

U američku vojsku Neven je stupio nedugo pošto je NATO bombardovao Srbiju. Taj period Petković opisuje kao težak zbog sukobljenih osećanja lojalnosti Americi i privrženosti Srbiji. Ipak, srećan je što za vreme bombardovanja nije bio vojnik i što vojničku dužnost nije morao da obavlja na prostorima bivše Jugoslavije. "Kosovo i Bosna su daleko od toga da bi sada osatvili nekakav osećaj sumnje prema onome što radim, jer tu se ipak veći deo zadataka obavlja u mirnodopskim uslovima. Ne postoji, bar na Kosovu, neka vrsta netrpeljivosti, ali to bi moglo da se razume."

Krajem godine Neven ponovo ide u Irak, gde bi trebalo da ostane godinu dana. Nada se da će Iračani ipak uskoro moći sami da preuzmu vođenje države, a da će on moći da se vrati u Srbiju. "Svoju budućnost vezujem za svoju zemlju, želelo bih da se vratim ovde i uložim svoj novac koji sam tamo zaradio i želeo bi da ljudi ovde žive bitno bolje", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.