Izvor: Luftika.rs, 16.Apr.2024, 17:06

Srbin sa hrvatskim pasošem greškom upisao sina i seba kao Hrvate, pa tužio Republiku Hrvatsku

Da se benigne proceduralne greške ponekad mogu pretvoriti u pravu dramu, dokazuju detalji spora Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava. Problemi su nastali nakon što je Srbin sa hrvatskim pasošem greškom upisao sebe i sina kao Hrvate, pritom mešajući pojmove državljanstva i narodnosti.
Tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na porodični život podneo je Srbin s hrvatskim pasošem, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Zašto je Srbin tužio Hrvatsku? On je, kako proizlazi iz saopštenja Evropskog suda za ljudska prava o ovom slučaju, još 2007. došao u hrvatski konzulat u Njujorku kako bi prijavio rođenje svog sina.
Pomešao je, stoji u tužbi, pojmove...

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.