Srbin prvi privrednik Arizone

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin prvi privrednik Arizone

Sa samo dva dolara u džepu i znanjem ukupno 150 reči engleskog jezika, 1972. godine je Stevan-Stiv Gudović kročio na tlo Amerike. I pored toga što je bilo izuzetno teško, nije se predavao, a nemaština mu je, kaže, davala snagu da istraje. Trud mu se na kraju isplatio, te je Gudović danas jedan od uticajnijih Srba u Americi, a već 10 godina ga „Arizona biznis žurnal“ svrstava među 10 najznačajnijih biznismena u Arizoni. Stiv Gudović je poslednjih šest godina na čelu Borda direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Privredne komore Arizone, vlasnik je kompanije „Big park voter“ u Sedoni i nekoliko naftnih bušotina u Teksasu. Za njega kažu da je čovek biznisa, ugleda i poverenja, ali i veliki dobročinitelj. Zaljubljen je u Srbiju, posebno u njen jug.

Priča kako je, nakon završenog Građevinskog fakulteta u Beogradu, došao u dilemu šta dalje činiti, te je odlučio da krene u svet.

- Ne sa mnogo iskustva, ali sa željom da nešto postignem u životu. Zato sam krenuo „preko bare“-priča Gudović.

U početku je radio za kompaniju „Sitizens jutilitis“, na prikupljanju ponuda, proceni i kupovini telefonskih, vodovodnih i naftnih kompanija širom Amerike. Putovao je po celoj Americi, a onda čvrsto odlučio da, umesto da kupuje za druge, počne da kupuje za sebe. Gudović je vlasnik vodovoda u Sedoni i jedini je Srbin na tlu Amerike koji se bavi tim biznisom. Inače, njegova kompanija se nalazi na 1500 metara nadmorske visine i zdravom pijaćom vodom snabdeva više od 45.000 stanovnika. Iz osam velikih arteskih bunara, moćnim pumpama iz velikih dubina izbija 2,5 kubika zdrave pitke vode, kojom uz pomoć cisterni snabdeva i poznate hotele u Arizoni.

Oženjen je Amerikankom Meri Lin, i ima dva sina Stivena (28) i Nikolu (26).

- Imam dobru decu. Supruga i ja smo zadovoljni i zato moramo da im posvetimo više vremena i pažnje. Želja mi je da svoje sinove naučim pravim vrednostima. I njima govorim da je svaki početak težak, ali kad imaš ideju i cilj u životu uspeh dođe. O tome da li namerava da investira u Srbiju, kaže da namerava da „otvara biznis u domovini“, ali da on i njegovi poslovni prijatelji iz Amerike očekuju da Srbija pojednostavi zakonsku regulativu.

- U ovom trenutku je riskantno ulagati u Srbiju. Potrebni su zakoni koji će štititi investitore. Priča se dosta, a malo se toga konkretno radi... - kaže Stiv Gudović i dodaje da je pre šest godina hteo da kupi leskovačku fabriku lekova „Zdravlje“, ali i da bi rado investirao u rodnom kraju.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.