Srbi imaju “filing„

Izvor: Glas javnosti, 13.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi imaju “filing„

Američki i svetski filmski superstar Džim Džarmuš posle samo nekoliko dana boravka na Mećavniku izjavio je u nedelju da je u Kustinom Drvengradu „kao u snu“, da bi upravo tu, pod Šarganom - „želeo da ostari“. Koliko je Drvengrad svojom atmosferom, drvenim kućama, pogledom ka Šarganu, Zlatiboru i Tari očarao Džarmuša, još više je slavni Amerikanac, Kustin ideološki i filmski sabrat, poslednjih dana osvojio i domaćine u selu i brojne goste festivala...

Poslednja tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dana, koliko je na Mećavniku, Amerikanac je neumorno špartao Drvengradom, čas je u velikoj, prepunoj sali držao radionice studentima filmske režije, čas je obilazio tezge sa suvenirima u glavnoj ulici Drvengrada, ispred crkve brvnare, čas je davao izjave brojnim novinarima, čas se fotografisao sa posetiocima, čas sa Kusturicom vodio duge filmske rasprave... Bez pratioca, bez glamura, kao i svi drugi najobičniji posetioci festivala.

- Istina je da sam bio veoma sumnjičav kada mi je Emir pre nekoliko godina ispričao da ima ideju da napravi umetničko selo u kome će svake godine okupljati reditelje početnike i svoje prijatelje, iskusne autore. Mislio sam da su to samo fantazije, međutim, pokazalo se da Kusturica uvek ostvari svoje zamisli i zbog toga - čast mi je da danas budem ovde - pričao je preksinoć Džarmuš u Drvengradu.

Na tezgama prepunim suvenira ispred crkve na Mećavniku, Džarmuš se najviše oduševio odevnim predmetima od vune, drvenim figuricama, a od Kusturice na poklon je dobio ukrašenu drvenu figuricu kakve izrađuju monahinje iz Manasije.

- Iz Amerike dolaze neke najgore stvari, ali, i neke najbolje - pozdravio je svog gosta za stolom u „Prokletoj avliji“ domaćin Kusturica.

Pošto se sa posetiocima festivala neumorno fotografisao kraj table s njegovim imenom, na jednom od trgova Drvengrada, Džarmuš je prekjuče ušao u „Prokletu avliju“, gde su članovi jednog benda uveliko, uživo, svirali muziku iz njegovih filmova. Novinarima koji su ga za čas okružili, autor filmova sa one strane američkog raja, posle je pričao da ne voli Holivud, da mrzi da priča o svojim filmovima, da mu je veoma teško da objasni odakle mu ideja za filmove koje snima, za scene u tim filmovima...

- Prosto rečeno, snimanje filma je kao vođenje ljubavi. Kada ugledate lepu ženu, imate želju da spavate sa njom, a to je kao dobra ideja za film koji želite da snimite. Sledi drugi čin - udvaranje i osvajanje što je - pisanje scenarija, zatim dolazi snimanje što je kao vođenje ljubavi, puno akcije, strasti... Kasnije dolazi montaža koja podseća na trudnoću, premijera filma je - porođaj - pričao je Džarmuš u Drvengradu, a na pitanje kako se oseća u Srbiji, kako mu se sviđaju Srbi, bio je direktan:

„Srbi mi se veoma dopadaju, imaju dosta duha, specifičan filing!“

Jedino čime je pomalo razočarao domaćine jeste činjenica da zbog toga što je vegetarijanac nije hteo ni da proba većinu đakonija koje kuvari Drvengrada ovih dana spremaju u - ogromnim količinama.

„Srbi mi se veoma dopadaju, imaju dosta duha, specifičan filing!“

...ne zna, jadan, di je dosao... :))

al' vole siptari i krvati da se javljaju po srpskim novinama... pazi, satro, "petronije"! a u stvari neki mujo sto-posto. mrze kusturicu (Nemanju!) vise nego celo Srbiju sa Republikom Srpskom. ako, ako, samo se ti lozi, haso :-)))

Zna on da toga nema u Americi, nije covek lud. Ne moze se sve kupiti parama, tj i kada se kupi parama ne ispunjava srce. Nazalost i mi smo poprimili dosta toga amaerickog koga bi on hteo a se oslobodi

Sto rece jedna "poznata narodnjakinja" krajem 80-ih (toliko poznata da sam joj zaboravio ime, ali ne i gluposti koje je govorila): "Imamo osecaj za filing".

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Srbi su Čudo!

Izvor: Kurir, 13.Jan.2009

DRVENGRAD - Američki i svetski filmski superstar Džim Džarmuš, posle samo par dana boravka na Mećavniku, izjavio je da je u Kustinom Drvengradu ''kao u snu'', da bi upravo tu, pod Šarganom - ''želeo da ostari''. Koliko je Drvengrad svojom atmosferom, drvenim kućama, pogledom ka Šarganu, Zlatiboru...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.