Spuštena granica: Devojčice sve ranije imaju seks

Izvor: Mondo, 14.Apr.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spuštena granica: Devojčice sve ranije imaju seks

Devojčice u Srbiji stupaju u seksualne odnose već sa 12 godina, upozorava direktorka "Narodni front", dr Snežana Rakić.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Prema njenim rečima, ovaj podatak je alarmantan jer je pre samo tri godine ta granica bila 15 godina.

Takođe, statistika pokazuje da je skoro 60 odsto tinejdžerki između 12 i 18 godina seksualno aktivno, što je značajan porast u odnosu na pre samo nekoliko godina. Rezultat toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je veliki broj maloletničkih trudnoća, o čemu govori i činjenica da se juče u GAK "Narodni front" porodila devojčica iz Niša stara samo 13 godina.

Dr Snežana Rakić kaže da se donja granica stupanja devojčica u seksualne odnose svake godine spušta, što nije dobro.

"Recimo, pre ti godine ta donja granica kretala se oko 15. godine, a sada već devojčice od 12 godina imaju prva seksualna iskustva, što je alarmantno. Jednostavno, deca su u današnje vreme bombardovana informacijama sa svih strana, što im samo podstiče radoznalost i zbog toga ranije stupaju u seksualne donose. A rezultat ove radoznalosti jesu i maloletničke neželjene trudnoće, ali i polne bolesti, koje mogu ozbiljno da ugroze reproduktivno zdravlje. O psihičkim posledicama, koje kasnije dolaze, da i ne govorim", ispričala je Rakićeva za "Informer".

Ginekolog Ana Mitrović ističe da je u današnje skoro 60 odsto tinejdžerki uzrasta od 12 do 18 godina seksualno aktivno, a ono što posebno brine jeste činjenica samo mali broj njih koristi zaštitu.

"One se od trudnoće štite nekim tradicionalnim metodama, kao što je, primera radi, prekinut snošaj, a u seksualne odnose stupaju iz radoznalosti, pod uticajem vršnjaka ili zato što se to od njih očekuje u sredini u kojoj se kreću i druže".

Dečji psiholog Branka Tišma za taj liste je istakla da je tragično što deca sve ranije stupaju u seksualne odnose, i da to može da ostavi ozbiljne posledice po psihičko zdravlje.

"Deca od, recimo, 12-13 godina nisu ni fiziološki, ne emocionalno, ni sociološki zrela za seksualne odnose, a nemaju ni kapacitet da se suoče sa onim što može da proizađe iz toga. A to je, između ostalog, i neželjena trudnoća. Te devojčice seks obično doživljavaju kao nešto lepo i prijatno, jer su ga tako doživele kroz priče i gledanje filmova, ali u stvarnosti to nije uvek tako i tu nastaje trauma koja može da ih prati kroz ceo život", kaže Tišma.

Psihijatar: Deca ne mogu da uživaju u seksu

Psihijatar Jovan Marić tvrdi da je svrha seksa uživanje, a deca u njemu zbog fiziološke i emocionalne nezrelosti ne mogu da uživaju.

"Da bi žena doživela orgazam, moraju da joj se razviju određeni centri u mozgu, odnosno mora da dostigne određenu emocionalnu zrelost, a ta zrelost se ne stiče u ranom pubertetu. Smatram da granica emocionalne zrelosti, koja iznosi 18 godina, nije slučajno postavljena i da ona važi i za seksualnu zrelost. Sa druge strane, dok se ova zrelost ne postigne, ženi je i vođenje ljubavi bolno, pa otud one i u kasnijem periodu pod utiskom ‘prvog puta’ imaju averziju prema seksu ili problem da dožive orgazam", zaključuje on.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DECA PRAVE DECU Devojcice u Srbiji imaju seks vec sa 12 godina

Izvor: medio.rs, 15.Apr.2017, 09:56

Tinejdžerke u našoj zemlji stupaju u seksualne odnose sa 12 godina, a nekada je ta granica bila 15, kaže dr Rakić. U GAK Narodni front juče se porodila devojčica od 13 godina iz Niša..Devojčice u Srbiji stupaju u seksualne odnose već sa 12 godina, upozorava direktorka GAK "Narodni front" dr...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.