Sportski šik za hladne dane

Izvor: Politika, 21.Dec.2013, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportski šik za hladne dane

U trendu su glomazni kaputi i jakne postavljene krznom, a od boja pored klasične sive i teget, pojavljuje se niz pastelnih nijansi

 Na temperaturama oko nule mnogi ne pitaju šta je moderno već šta je toplo. Srećom, većina bogatog sveta je u Kini i Rusiji, gde su zime veoma surove, a moda prilagođena njima, tako da je na tržištu mnogo modela koji ispunjavaju oba kriterijuma. Štepane punjene jakne koje su nekad bile ograničene samo na skijaške staze sada se prave od najluksuznijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << materijala. U modi su i glomazni kaputi, ispod kojih je lako obući se slojevito i toplo. Koža i krzno su imperativ, a zimski stil zaokružuju tople kape.

Dizajnerka Tamara Radivojević kao jedan od upečatljivih trendova za ovu sezonu ističe kapute ležernijeg kroja:

– Ramena su spuštena i podsećaju na osamdesete, ali bez naglašenih ramena.Da budem iskrena, oni bolje stoje ženama koje su vitke i imaju visinu. Za ostale, tu su kaputi slični modelu bade-mantila koji se vezuju pojasom. Siva je aktuelna, teget se ponovo vraća, a tu su i mnoge pastelne i tople boje, poput puder-roze ili boje karamele – kaže Tamara.

Za mlađu publiku ona predlaže popularne parke. To su ležerne jakne sa mnogo džepova inspirisane vojnim stilom, sa učkurom oko struka. Njihovoj popularnosti je posebno doprinela Rijana, kada je obukla jedan takav model, postavljen krznom.

Dizajnerka Valentina Obradović damama za hladne dane predlaže tople kapute u jarkim bojama.

– Moj favorit ove zime je kaput u kraljevskoplavoj boji, sa bogatom kragnom i zlatnim rajsferšlusom, sa kaišem na struku, dužine do kolena. Predlažem da se uz njega kombinuju rolka, triko haljina, grilon čarape i elegantnije čizme. Kao malo ležernija varijanta, tu je jakna u kombinaciji vunenog velura i štepanog impregniranog platna, spoj elegantne sa skijaškom jaknom. Ovaj tip jakne može da se nosi sa košuljom, pantalonama uskog kroja, čizmama i kapicom koja liči na džokejsku. Sportski šik je pravi naziv za ovu kombinaciju. Za detalje predlažem boju zlata. Sunce nam uvek više fali zimi, pa zato i verujem u moć zlatnih detalja – kaže dizajnerka kuće AMC i kao nezaobilazan detalj u obe kombinacije predlaže kožne uzane rukavice.

Izreka da kapa glavu krasi (dok je čizma čuva) ove sezone je posebno aktuelna. Svi vodeći svetski dizajneri predlažu neku vrstu ovog zimi praktičnog modnog aksesoara. Nezaobilazne su velike pletene kape koje ležerno padaju ka potiljku. Proslavio ih je Dejvid Bekam, a sada su prisutne u svim ženskim odevnim varijantama, od svakodnevnih do veoma elegantnih.

Dizajnerka Ivana Pilja ne može da zamisli zimsku odevnu kombinaciju bez krzna:

– Krzno je ove godine neizbežno. Volela bih da iskombinujem jaknu ili prsluk od krzna sa lancima i kačketom. Uz to mogu da idu i pletene kape u grandž fazonu, po mogućstvu crne, ili veliki šešir sa nitnama. Na nogama su neobične cipele visoke sa štiklom ili platformom – preporučuje Ivana.

Pod uticajem grandž stila koji odlikuje slojevita pomalo neuredna garderoba i gruba obuća, vratile su se na velika vrata motociklističke čizme. Dobro se kombinuju sa uskim pantalonama, a u ženstvenijoj varijanti sa suknjama i haljinama.

J.J.K.

objavljeno: 22.12.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.