Sopstvena plazma u službi lepote

Izvor: Story, 22.Mar.2015, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sopstvena plazma u službi lepote

Ova metoda podmlađivanja veoma je popularna u svetu tokom poslednjih nekoliko godina, a sada se praktikuje i kod nas. Šta ona zapravo podrazumeva, objašnjava naša stručna saradnica

foto: Petar Đorđević, Shutterstock

PRP je nova metoda za revitalizaciju kože koja podrazumeva biostimulaciju ćelija epiderma plazmom samog pacijenta. Trombocitna plazma je centrifugat pacijentove krvi u kojoj ima mnogo trombocita (krvnih zrnaca), kao i faktora rasta koji stimulišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << procese regeneracija kožnih ćelija. Pošto je reč o sopstvenoj plazmi, ova metoda potpuno je bezbedna jer nema alergijskih i drugih imunoloških reakcija.

Piše: dr Olivera Partonjić Lazović,

specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Postupak

Od pacijenta se uzme 20 ml krvi i postupkom centrifugiranja izdvoji trombocitni deo plazme koji sadrži faktor rasta. Ceo tretman izvodi se u operacionoj sali i traje 10-15 minuta. Tu plazmu zatim ubrizgavamo u kožu intradermalnim injekcijama ili tehnikom mezoterapije. Plazma stimuliše ćelije kože da se regenerišu i ponovo izgrade mlado tkivo, a rezultati mogu biti vidljivi već posle nedelju dana. Intervencija se izvodi u lokalnoj ili po želji u totalnoj anesteziji. Ako hoćemo da dodatno poboljšamo rezultat, postupak treba ponoviti nakon dva meseca. PRP metoda u kombinaciji sa filerima ili mezoterapijom daje odlične rezultate. Isto tako, ako se koristi uporedo sa radio-frekventnim liftingom, odlično rešava problem podočnjaka. Koža se revitalizuje, postaje glatka, dobija ravnomerniju boju, povećava se elastičnost i zategnutost, sitne bore nestaju, a dublje se ublažavaju. Pospešuje se i proces zaceljivanja nakon estetskih intervencija ili povreda, sveži ili stari ožiljci postaju manje vidljivi i sličniji normalnoj koži. U određenom procentu povlače se i strije, sveže akne se umiruju, a ožiljci koji su tako nastali smanjuju.

Kome je namenjeno?

PRP metodu mogu da koriste i osobe kojima je potrebno samo osvežavanje kože lica ili drugih delova tela:

- kod stare, izborane, opuštene i neelastične kože

- ako je potreban samo lifting, lice možemo da napunimo plazmom u kombinaciji sa graftom masnog tkiva i da ga na taj način osvežimo. Ovde treba naglasiti da nema nikakvih rezova ili ožiljaka jer su to samo injekcijski ubodi

- posle estetskih intervencija ili povreda pospešuje se regeneracija kože i proces zarastanja

- kod muške ćelavosti plazma stimuliše folikulu dlake, prodire u nju i tako izaziva ponovni rast vlasi

- ako ne želimo da koristimo veštačke supstance za podmlađivanje (botoks, hijaluronska kiselina)

- ukoliko se javlja alergija na druge preparate za podmlađivanje

- za uklanjanje svežih i starih ožiljaka bilo gde na telu

- kod zatezanja opuštene kože posle gubljenja težine ili usled starenja bilo gde na telu: vrat, dekolte, dojke, stomak, zadnjica, butine, nadlaktice.

Oporavak

Na svim pomenutim delovima gde nam je potrebno podmlađivanje kože, uključujući i lice, plazmu možemo da kombinujemo i sa laserskim zatezanjem, čime postižemo mnogo bolje rezultate. Ovde je reč o neagresivnoj metodi, bez rezova i ožiljaka, a ukoliko je intervencija urađena na facijalnom delu, proces oporavka traje najviše do nedelju dana. Na ostalim delovima tela rezultati su odmah vidljivi.

Priredila: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.