Somborski salaši koji čuvaju duh Vojvodine i mame tradicionalnim specijalitetima (FOTO)

Izvor: Luftika.rs, 19.Sep.2023, 14:48

Somborski salaši koji čuvaju duh Vojvodine i mame tradicionalnim specijalitetima (FOTO)

Jedno od glavnih obeležja vojvođanske ravnice su salaši, tradicionalna seoska domaćinstva koja su nastajala u napuštenim atarima, da bi ih vredne ruke domaćina vremenom pretvarale u plodnu, obradivu zemlju, na kojima su gajili poljoprivredne kulture i stoku.
Sam izraz potiče od mađarske reči za smeštaj, a na ovim gazdinstvima su odrastale, živele i radile čitave generacije. Predstavljali su idealno utočište putnicima namernicima, jer su tu mogli da uživaju u vojvođanskom gostoprimstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uz topao krevet i bogatu trpezu.
Nažalost, kako su mlađi naraštaji sve više tražii beg od napornog seoskog života u gradovima, tako su i salaši lagano odumirali, a mnogi od njih i danas zvrje prazni, zapušteni i urušeni.
Međutim, u poslednje vreme se čini da duvaju drugačiji vetrovi, pa ljudi traže beg od užurbanog života, buke, neona i betona u netaknutoj prirodi, gde uz poj ptica, mogu da uživaju u slasnom zalogaju i kvalitetnim domaćim vinima, uz zvuke tamburice.
Zato i salaši, polako ali sigurno, doživljaju svojevrstan „rivajval“ i čine neodvojivi deo bogate vojvođanske turističke ponude, čuvajući duh starih vremena od zaborava.

Proverili smo za vas u kojim salašima na severu Bačke, dobro poznatim iz pesama čuvenog Zvonka Bogdana, tačnije u okolini Sombora, u jedinstvenom ambijentu možete da uživate gastronomskim specijalitetima, čije su tajne dobro znale naše bake.
Foto: Luftika Na „Našem salašu“ se baš domaćinski jede Poseta Somboru, gradu veličanstvenih trgova, očuvane austrougarske arhitekture i bogate istorije, nikako neće biti kompletna, ukoliko niste obišli poznata salašarska naselja, u kojima dobri domaćini čekaju svoje goste.
Jedan od njih je i „Naš salaš“, koji se nalazi nekoliko kilometara od centra grada, u naselju Gradina, u blizini Velikog bačkog kanala.
Foto: Facebook/nasalassombor Od ‘leba i masti do „supe, sosa i mesa“ Sagrađen je još davne 1925. godine, a čim prođete kapiju, dočekaće vas idilična atmosfera, u autentičnom vojvođanskom duhu, gde će porodica Farkaš učiniti da se osećate kao kod svoje kuće.

Preporučujemo da obed započnete izvrsnim domaćim sokovima ili rakijicom, a zatim navalite na čuveni „Bački ručak“, koji se servira u nekoliko tura.








View this post on Instagram


















A post shared by Naš salaš – Sombor (@nas.salas)


Za zagrevanje praznih stomaka biće zaduženo bogato predjelo, koje se sastoji od domaćih špecija iz pušnice „nakoso“, upotpunjenih sa klasičnim, pomalo zaboravljenim vojvođanskim jelom – ‘lebom i masti, posutim alevom paprikom.
Potom sledi supa – od morke ili fazana, sa flekicama, ili knedlama od griza, poslužena u servisu kakve su imale naše prabake, a kakav bi to vojvođanski ručak bio bez rinflajša sa raznim sosevima.








View this post on Instagram


















A post shared by Naš salaš – Sombor (@nas.salas)


Međutim, tek vas očekuje prava gozba…
Hranu pripremaju od pažljivo biranih namirnica, a nude sadržaje za čitavu porodicu Zaista je teško odlučiti se za favorite se između domaćih rezanaca sa sirom, „grenadir marša“, pohovanih šnicli sa sirom, bataka sa medom i senfom sa mlincima, bačke krompirače, pačetine ili ćuretine na razne načine, junećeg prekelta ili pilećeg paprikaša…
Foto: Facebook/nasalassombor Deserti su priča za sebe, a šnenokle, gibanica sa orasima, štrudle sa makom ili višnjama od mekanog, ručno pravljenog testa, ostaviće vas bez daha.
Cene su malo jače od proseka, ali kvalitet hrane i usluge ih svakako opravdava.








View this post on Instagram


















A post shared by Naš salaš – Sombor (@nas.salas)


Namirnice pažljivo biraju iz domaće radinosti i od lokalnih proizvođača – njihovih komšija, a šta se sve nalazi na meniju određenog dana, najbolje je da proverite kada prilikom rezervacije dogovarate posetu, na telefone 063 7377155 i 061 6273346.








View this post on Instagram


















A post shared by Naš salaš – Sombor (@nas.salas)


U okviru kompleksa postoji igralište za najmlađe, mali amfitetar i jezerce, galerija slika, kao i majkina i bakina soba, u kojima možete lepo da odmorite nakon celodnevog dana na salašu.
Pored samog salaša, porodica Farkaš u ponudi ima smeštaj u Dalmatinskoj ulici u Somboru, u mirnom delu grada, koji raspolaže sa 15 ležaja.
Jedinstven gastronomki ugođaj u debelom ‘ladu dudova Ukoliko krenete na drugu stranu, ka vojnom aerodromu i skrenete prema salašarskom naselju Bukovac, stići ćete u oazu spokoja, u kojoj stoletni dudovi stvaraju debeo ‘lad, a kuce i mace uživaju zajedno sa gostima.








View this post on Instagram


















A post shared by Salas Sedam Dudova (@salas.sedam.dudova)


Reč je o salašu „Sedam dudova“, u kojem domaćini od plodova ovog veličanstvenog drveća spremaju savršenu dudovu rakiju – idealan aperitiv za harmoniju ukusa koja vas očekuje.
Egzotičan meni za vrhunsko gastro iskustvo Imaju dosta egzotičan meni, u odnosu na „standardnu“ salašarsku ponudu i konstantno ga menjaju, kako bi što bolje izašli u susret željama gostiju, a svoje gastronomsko umeće konstantno unapređuju.








View this post on Instagram


















A post shared by Salas Sedam Dudova (@salas.sedam.dudova)


To ne znači da nećete omastiti brk tradicionalnim proizvodima – naprotiv – imaju i sopstvenu sušaru za kulen, kobasice i slaninu, a prave i domaći pekmez i ajvar.
Međutim, ovde možete gozbu otvoriti nesvakidašnjom pilećom japanskom „ramen“ supom, ili carskim mesom u balon lepinji.
Ukoliko ste više raspoloženi za tradicionalan ručak, tu su hrskavi batačići sa karfiolom, svinjska plećka, juneći gulaš, kolenica, ćuretina sa mlincima u sosu od šumskog voća, ali i domaća kobasica, koju služe uz pire krompir i karamelizovane breskve – da izdvojimo par delikatesa.
Porcije su veoma obimne, a cene kao u prosečnim restoranima u većim gradovima, koji nude daleko niži kvalitet usluge i hrane.
Kako se nalazimo u poznatom lovačkom kraju, ni ljubitelji divljači neće biti zakinuti, jer se na jelovniku povremenu nađu zečetina sa njokama, fenomenalan srneći biftek, ili prepelice u slanini, koje ćete ovako znalački spremljene, teško pronaći i u specijalizovanim restoranima.








View this post on Instagram


















A post shared by Salas Sedam Dudova (@salas.sedam.dudova)


Ni čuveni Čola nije odoleo šarmu salaša Odlična domaća vina nabavljaju iz lokalne vinarije Lukić, kraft piva iz somborske pivare „Ravangrad“, a domaće sokove od limuna i zove, nane, višanja i jabuke – prave sami.
Svakako ostavite mesta za sada već nadaleko čuveni desert „Šljive su rodile“ – navodno mu ni čuveni Čola nije odoleo, koji je na prostoru ovog salaša snimio čak dva muzička spota.
Inače, domaćini su se potrudili da sačuvaju autentičan izgled čitavog kompleksa, a prostor nekadašnje štale, u kojoj se nalaze jasle iz 1933. godine, danas je preuređen u veliku salu za ručavanje, pa posetioci mogu da se goste sjajnim specijalitetima u jedinstvenom ambijentu.

Obavezno se najavite telefonom (063 252878) – taman da saznate šta se krčka na šporetu, a proverite i zvaničnu Fejsbuk stranicu, pošto povremeno organizuju svečanosti za veći broj ljudi, pa su tim danima zatvoreni za „standardne“ posete.
Foto: Facebook/Sedam Dudova Preporučujemo vam da konačno ugasite vaš mobilni telefon (ioanako nisu pokriveni wi-fi mrežom), kako bi svim čulima mogli u potpunosti da iskusite blagodeti ovog ušuškanog vojvođanskog raja.
„Dida Hornjakov salaš“ čuva duh bunjevačke tradicije Ako želite da iz prve ruke iskusite način života u tipičnom bunjevačkom seoskom domaćinstvu, kao i da probate autentične specijalitete kuhinje severne Bačke, nemojte propustiti posetu „Dida Hornjakovom salašu“.
Ovo je mesto koje krasi bogata istorija, a sam salaš je osnovan davne 1901. godine i sagradio ga je mađarski slikar i pesnik Hušvet Lajoš. Od 1925. godine je u vlasništvu porodice Hornjak, kada ga je kupio dida Stipan, po kojem danas i nosi ime.
Koncept „od njive do astala“ Nalazi se na izlazu iz Sombora, blizu puta za Kljajićevo, a vredne ruke porodice Hornjak, koje se decenijama bave poljoprivredom, vode se konceptom  „od njive do astala“, tako da je sve što ćete ovde probati – iz domaće radinosti.








View this post on Instagram


















A post shared by Dida Hornjakov salaš®️ (@dida_hornjakov_salas)


Hrana koju možete probati je zaista nestvarna, kao da ju je spremila neka baka iz bajke, a pažnju poklanjaju i najmanjem detalju – od ljubazne i nenametljive usluge, do prezentacije delicija, koje će zadovoljiti i najzahtevnije gurmane.
Očekuje vas slastan bački ručak, počev od kulena, kojeg spremaju od svinjskog mesa iz domaćeg uzgoja, preko ponude sireva, gibanice i raznih pita, žute domaće supe od morke sa flekicama i knedlama od džigerice, do neizostavnog rinflajša, kojeg služe sa tri vrste sosa.
Šta tek reći za pečenu punjenu patku sa sosom od višanja, piletinu u sosu od sira, ćuretinu sa mlincima, pohovane otkošćene krabatake, faširano svinjsko meso, pileće belo u ajmokcu ili rolovanu ćuretinu i prasetinu – sve je spremljeno sa velikom dozom ljubavi.
Kako biste upotpunili gastronomski ugođaj, sve možete da zalijete limunadom, rakijom, likerima, ili crnim i belim vinom (obavezno probajte „Silu“), takođe iz njihove domaće proizvodnje.








View this post on Instagram


















A post shared by Dida Hornjakov salaš®️ (@dida_hornjakov_salas)


Za ljubitelje slatkiša, u ponudi su šnenokle, domaće pita od jabuke i višnje i starinske štrudle sa makom i orasima, a gospođa Aranka i njen sin Marko, učiniće sve da vaš boravak na njihovom salašu učine nezaboravnim.
Upoznajte stare običaje i provozajte se fijakerom po Somboru Pored gastronomije, u ateljeu starih zanata možete upoznati melos ovog kraja kroz umetničke radionice, slikanje na staklu ili časove kuvanja, ali i uživati u vožnji fijakerom, poseti lokalnim znamenitostima i obilasku Sombora.








View this post on Instagram


















A post shared by Dida Hornjakov salaš®️ (@dida_hornjakov_salas)


Ovo porodično gazdinstvo nudi svojim gostima i smeštaj u apartmanu, jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, ako žele da odmore nakon dana ispunjenog raznovrsnim sadržajima.
Posetioci i turisti željni slasnog zalogaja, koji žele da preko potreban odmor od svakodnevne halabuke i digitalnog sveta iskuse u ovom autentičnom prirodnom raju, neophodno je da se prethodno najave domaćinima, bez čega poseta salašu nije moguća.

To možete učiniti na telefon 063 1936172, a za više informacija pogledajte i zvaničnu Fejsbuk stranicu.
Ostali salaši čekaju bolja vremena U ovom članku je, pre svega, bilo reči o somborskim salašima koji su pretvoreni u seosko-turistička domaćinstva, omogućujući na taj način posetiocima da iskuse tradicionalno bačko gostoprimstvo i pojedu fenomenan obrok, u autentičnom ambijentu i prelepoj prirodi.
Do pre nekoliko godina, u gradu i okolini je funkcionisalo više ovakvih turističkih objekata, ali je u međuvremenu kriza odradila svoje, pa zatvoreni i zapušteni, iščekuju nove vlasnike i neka bolja vremena.
Srećom, u Somboru i dalje postoje brojna „klasična“ paorska salašarska domaćinstva, u kojima vredni domaćini rade od jutra do mraka, uzgajajući poljoprivredne useve i stoku, na način koji je vekovima bio obeležje vojvođanske ravnice.
Foto: Luftika Nadamo se da smo vam zagolicali maštu, a na vama je da otkrijete šta jedan od najlepših gradova u Srbiji, u kojem ima „svega na volju“, još ima da ponudi.
Najlepši salaši u okolini Novog Sada

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.