Sofa kao simbol Holandije

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofa kao simbol Holandije

Polder sofa – to je... Holandija! Bolje rečeno, njen pejzaž. Ne onakav kakav bi mogao da bude, kakav bih ja želela, nego pravi, kakav uistinu jeste – govorila je holandska dizajnerka na jednoj beogradskoj nedelji dizajna kada je predstavljala sebe i svoj rad.

Polder sofa na prvi pogled izgleda kao i svaka druga sofa, trosed ili šta već što je u enormnom opticaju kada je u pitanju oprema za savremenu dnevnu sobu. Ima sedišta, naslone i rukonaslone, adekvatne dimenzije da bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udobna, izrađena je od odgovarajućih materijala da bi bila ne samo moderna već i ekološka, ima formu koja odgovara svedenom duhu funkcionalizma i racionalizma. Pa u čemu je onda stvar? Šta je to što je izdvaja od drugih? To je upravo ono što nam govori dizajnerka. Asocijacije. Na šta vas podseća?

Na red i lepotu. Na mogućnost maštanja. Na skromnost i formu po meri čoveka, i to ne samo po meri tela već i duha.

Sama reč „polder” je tipično holandski termin i odnosi se na predele osušene melioracijom.

Holandija je zemlja relativno mala po površini ali velika po delima svojih ljudi. Holanđani imaju poslovicu: „Bog je stvorio zemlju, a Holandiju su stvorili Holanđani”. To nije svetogrđe, to je istina. Oni su zemlju oteli od mora, načinili je plodnom, zaštitili od poplava, i oni je zato možda i vole više od drugih kojima je Bog sve dao na tanjiru. Oni su njenu površinu posuli cvećem u bukvalnom smislu te reči. I zato polder sofa koja za dizajnerku ima smisao rajskog vrta nije bez osnova.

Hela Jongerijus je projektovala jednostavnu formu nameštaja, da bi na njemu mogla da se igra šarenilom svoje zemlje gledane iz vazduha. Ako je sofa prekrivena mebl-štofom u nekoliko nijansi zelene boje, od plavo-zelene, pri čemu dominira plava, do žuto-zelene u kojoj dominira zlatna, to znači da se radi o pejzažu nadomak mora, de se na zemlji gaje razne poljoprivredne kulture u dobro uređenom poretku – red povrća, red žita, red cveća... Ako je sofa prekrivena mebl-štofom jarkocrvene boje – to su svakako polja crvenih lala. A gde su lale, tu je i – Holandija.

Radmila Milosavljević, arhitekta

-----------------------------------------------------------

Umetnica prve dekade 21. veka

Holandska dizajnerka rođena je 1963. u mestu De Mern, u blizini Utrehta. Studira u Ajndhovenu na uglednoj Akademiji za industrijski dizajn, gde je i diplomirala. Tada počinje njena saradnja sa „Drog dizajn” grupom, poznatom širom sveta po avangardnom i radikalnom konceptu dizajna. Kasnije osniva sopstvenu firmu – Studio u Roterdamu, u kojem se bavi dizajnom predmeta u najširem dijapazonu, kako namene, tako i proizvodnje i materijala: nameštaj, tkanine za enterijer, predmeti od keramike, pa i visokorafinirane plastike. Ubrzo stiče brojne klijente. Dobija značajne narudžbine od firmi: „Maharam”, „Rozental”, „Rojal Makum”, „Vitra”, „Ikea”... Njena dela karakteriše specifičan način prožimanja industrije i zanata, haj-teka i lou-teka, tradicionalnog načina razmišljanja, kako u oblikovnom smislu, tako i u realizaciji, sa najsavremenijim postupcima u izvođenju. Koristi vrhunska dostignuća tehnologije da bi realizovala unikatne predmete koji plene svojim autohtonim smislom (dugmad na sofama iz kojih vire konci kao da je rad nezavršen, tanjiri za supu iz kojih poleću reljefni leptiri, vezilje Vermera van Delfta na modernim taburetima...). Ona kaže: „Pokušavam da dizajniram predmete koje će ljudi voleti i koje će poželeti da ostave u nasleđe svojoj deci. Zato su mi istovremeno potrebni umetnost, zanat i tehnologija”. Njena dela su u prvoj deceniji 21. veka zauzela svoja mesta u čuvenim muzejima i galerijama.

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.