So i rakija za stare prijatelje

Izvor: Glas javnosti, 09.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

So i rakija za stare prijatelje

Prijateljstvo između žitelja podravnogorske varošice Pranjani i Amerikanaca započeto još u toku Drugog svetskog rata spasavanjem savezničkih avijatičara, među kojima je bilo najviše američkih pilota, nastavljeno je i posle završetka velikog rata, a još jednu potvrdu poštovanja naroda ovog kraja koji su spasavali oborene savezničke pilote, Pranjanci su dobili juče, kada je su Pranjane i Galovića brdo, pranjanski zaseok gde se u vreme rata nalazio inprovizovani aerodrom za spasavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pilota, posetili ambasador Amerike u Beogradu Kameron Manter i brojna delegacija Nacionalne garde američke države Ohajo koja u Srbiji boravi u okviru Programa državnog partnerstva između Srbije i Ohaja.

Pred dolazak gostiju iz Amerike, u varošici Pranjani vladala je neka neobična atmosfera, ne toliko praznična, koliko je odavala brigu domaćina da li će sve biti u redu i da li će gosti biti zadovoljni onim, čime će biti posluženi i onim što će videti... Za pogaču i so, za rakiju, gibanicu i ostale đakonije bio je zadužen, a ko bi drugi, najpoznatiji pranjanski ugostitelj Ranko Ustaša koji je goste dočekao u svom novom raskošnom etno restoranu koji je za ovu priliku bio ukrašen ogromnim fotografijama iz vremena operacije „Haljard“ koja je život značila za veliki broj američkih pilota. Ništa manje nije bio uzbuđen ni predsednik mesne zajednice Dragan Veselinović Grebo koji je, po prirodi stvari, trebalo da primi sve čestitke ako bude sve u redu, ali i da bude kritikovan i za najmanje propuste. Jedini koji nije brinuo nikavu brigu bio je starina Dragan Vidaković (88), u čijoj kući su u vreme čuvene operacije bili smešteni Džordž Musulin i Nik Lalić, uz četnike Draže Mihailovića, organizatori velikog transporta pilota sa Galovića brda. Tako, u takvom raspoloženju, u tačno zakazano vreme, trubači su označili dolazak Pranjancima dragih gostiju čak iz Ohaja. A onda - so i pogača, srdačni pozdravi, mnogo obezbeđenja, čokanji sa rakijom, začuđeni pogledi gardista iz Ohaja, međusobno sporazumevanje kako je ko umeo i znao, kratko predavanje o značaju Pranjana, improvizovanom aerodromu, o ulozi Draže Mihajlovića i četnika, srpskog naroda...

- U mojoj kući su spavali američki oficiri Musulin i Lalić, zaduženi za operaciju „Haljadr“, ili „Đavolji put“. Tada sam se sprijateljio sa Amerikancima i to me je 1948. godine koštalo sedam godina zatvora u Zabeli, ali ne žalim. Danas sam srećan što su potomci američkih pilota u Pranjanima i što se na ovaj način produžava prijateljstvo između Srbije i Amerike - ističe Dragan Vidaković.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni pukovnik Nacionalne garde Ohaja Džeri Ris.

- O operaciji „Haljard“, koja je izvedena u saradnji sa srpskim narodom i četnicima Draže Mihailovića učili smo u vojnim školama i oduševljen sam što sam u prilici da obiđem mesto odakle su evakuisani naši avijatičari. Na ovaj način se produžava i učvršćuje prijateljstvo između američkog i srpskog naroda - istakao je pukovnik Ris. Na Galovića brdu, na mestu gde je u leto 1944. godine narod Pranjana danonoćnim radom izgradio pistu za sletanje i poletanje transportnih aviona, danas malo šta može da se videt. Ali, i pored toga, Galovića brdo po ambasadoru Kameronu Manteru ne gubi značaj.

- Galovića brdo je dobro mesto da se podsetimo na žrtve srpskog naroda protiv zajedničkog neprijatelja što nas obavezuje da zajednički gradimo bolju budućnost. Eto, dobra vest je da je državna sekretarka Kondoliza Rajs odobrila dodatna sredstva, naravno, posle izveštaja iz Haga, u cilju daljeg razvoja demokratije u Srbiji, u koju je do sada uloženo preko 700 miliona dolara. Pomagali smo do sada, a pomagaćemo i dalje - rekao je ambasador Manter, upućujući ovde, na padinama Ravne gore, u srcu Srbije, čestitke narodu Srbije na uspešnom hapšenju Radovana Karadžića.

E, da li su svi prisutni baš sa oduševljenjem prihvatili čestitke ambasadora zbog hapšenja Radovana Karadžića, nikada se neće saznati, ali ono što se zna, to je da je između ambasadora Kamerona i Dragana Veselinovića bilo razgovora o izgradnji muzeja na Galovića brdu posvećenog operaciji „Haljard“ kada je u leto 1944. godine sa ovog improvizovanog aerodroma poletelo na desetine transportnih aviona sa savezničkim avijatičarima koje su sačuvali i do slobode ispratili Pranjanci i četnici Dragoslava Draže Mihajlovića.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.