Izvor: Luftika.rs, 06.Okt.2023, 17:05

Slovenačka nuklearna elektrana „Krško“ preventivno se zatvara zbog „curenja u primarnom sistemu“

Procurela nuklearka.
Nuklearna elektrana „Krško“ biće preventivno zaustavljena jer je operativna ekipa otkrila povećano curenje u primarnom sistemu unutar zaštitne zgrade, pa je potrebno da se tačno odredi izvor ispuštanja i dalji koraci za sanaciju, saopšteno je iz te elektrane.
U saopštenju na zvaničnoj internet stranici te nukelarne elektrane je navedeno da ispuštanje nema uticaja na zaposlene, stanovništvo i životnu sredinu i da je ispod granične vrednosti postavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << tehničkim specifikacijama.
„Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i dalji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa započeti kontrolisano postupno smanjenje snage“, najavili su iz nuklearke.
U saopštenju se dodaje da tek prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog – nenuklearnog dela elektrane.
„Mole se stanovnici u blizini elektrane za razumevanje“, navedeno je u saopštenju.
Nuklearna elektrana „Krško“ radi u kontinuitetu od prošle godine kada je izvršen jednomesečni remont, a puštena je u rad 1983. godine.
Pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 16 odsto potreba Hrvatske za električnom energijom.
Izvor: RTV SLO, NEK.SI, RTS
Ivica Dačić i neuništivi SPS lagano do večnosti – preživeće on i Vučića i nuklearni rat

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.