Sloteru, Srbine!

Izvor: Glas javnosti, 05.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloteru, Srbine!

A, onda je Nik Sloter prošetao Terazijama, praćen ovacijama obožavatelja, koji su imali potrebu da ga pozdrave i stegnu mu ruku... I ma kako ova rečenica imala naučnofantastični prizvuk, bio je to prizor koji je pratilo desetak fotoreportera i isto toliko snimatelja, odmah posle konferencije za novinare u beogradskom Medija centru.Upravo tu je kanadski glumac Rob Stjuart alijas Nik Sloter objasnio razloge svog dolaska u Srbiju. Popularni lik iz serije „Tropska vrelina“ je na brdoviti Balkan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << došao na poziv grupe „Ateist rep“, koja je svojevremeno snimila pesmu „Sloteru Niče“. Koncertom u subotu uveče, u Novom Sadu, na festivalu „To Be Punk“, na kome će im se na bini pridružiti i glumac, grupa će obeležiti 20 godina rada.

„Gde je to Žarkovo?“

Već po sletanju na beogradski aerodrom glumca je fascinirala grupa fanova, koje ga je sačekala u havajskim košuljama i pozdravila ovacijama, a kako je čuveni grafit „Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče“ bio polazna tačka njegovog upoznavanja sa Srbijom, prvo pitanje po sletanju u Beograd bilo je: „A gde je, do vraga, to Žarkovo?“ Stjuart, koji sada živi u predgrađu Toronta, otkrio je prisutnima i da je koleginicu Kerolajn Dan, koja je u „Tropskoj vrelini“ igrala njegovu pomoćnicu Silvi, pozvao da mu se pridruži, na šta ga je ona zapitala da li misli na Sibir.

On će, kako kaže, narednih desetak dana snimati dokumentarac o svojoj popularnosti u Srbiji, stečenoj ulogom detektiva Nika Slotera.

- Sve što sam otkrio o vama navodi me na pomisao da na Zapadu nije bilo poštenog izveštavanja o ovdašnjim događajima. Dokumentarac će zato pokazati i koliko je zabavno biti ovde. Ispričaće srpsku stranu priče i mislim da će to biti dobro i za vašu zemlju- objasnio je glumac.

Prema njegovim rečima, kada je na Internetu otkrio da je u nekoj zemlji na Balkanu lik koji je odigrao pre više od petnaest godina toliko animirao ljude, nije mogla da ga ostavi ravnodušnim.

- Serija je bila poznata i u nekim drugim zemljama, ali je činjenica da su ljudi ovde nosili bedževe „Slotera Nika za predsednika“ odlična tema za dokumentarac. Nameće se pitanje šta je to što je bilo koga nateralo da tipa sa plaže sa repićem ume za uzor - zapitao se Stjuart.

Tako je došao i do o priče o tome kako je, tokom studentskog protesta 1996/97. godine, detektiv Sloter bio i junak stripa besplatno deljenog među demonstrantima, a preko informacija o ljudima koji su se pominjali kao akteri ovih zbivanja na Fejsbuku je kontaktirao ovdašnje poštovaoce svog lika i dela, među kojima je bio i Srđa Popović.

Kanadski glumac, kome sede u kosi i pokoja bora samo dodaju na šarmu, priznao je da su reči čuvenog grafita jedine koje za sada zna da izgovori na srpskom, ali da će tokom boravka u Srbiji pokušati da nauči još po nešto. Jer, njegova veza sa Srbijom više je nego sudbinska.

- Imam usvojenog brata koji je, nećete verovati, poreklom Srbin. Džon, odnosno Branko, je u našu porodicu došao kada mu je bilo pet godina i to je, prema tvrdnjama psihologa, doba kada je dete već formirana ličnost. To je bilo presudno da se moj brat u tinejdžerskom uzrastu zainteresuje za svoje korene i tako otkrije da je sa ovih prostora. To sam tokom našeg odrastanja koristio kada god smo ulazili u svađe govoreći mu: „Ti Srbine“. On je, u tim trenucima, za mene imao mnogo živopisnije izraze- priča, kroz smeh.

A onda su, nakon dogovora da dođe u Srbiju, počele su da se ređaju „slučajnosti“.

- Do tada je jedini Srbin koga sam znao bio moj usvojeni brat, a onda se ispostavilo da je naš advokat Srbin, da je konobar u mom omiljenom restoranu takođe iz Srbije, što Sloterovovoj popularnosti u ovoj zemlji daje i drugu dimenziju - rekao je Stjuart, priznavši da se, iako se muzikom bavi iz hobija i samo je u tinejdžerskom dobu imao nekakav bend, jedva čeka da se popne na binu i dobro se zabavi.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Sloter rakija po Beogradu! (VIDEO)

Izvor: Press, 05.Jun.2009

Poznati kanadski glumac Rob Stjuart, upamćen po liku čuvenog detektiva zavodnika Nika Slotera iz serije "Tropska vrelina", maksimalno uživa u čarima noćnog života srpske prestonice.. Stjuart, koji je u sredu stigao u Beograd, već naredne večeri je u popularnom kafiću "Infobiro", u prilično...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.