Slogani za podsticanje rađanja: Epilog, konačno

Izvor: Mondo, 19.Feb.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slogani za podsticanje rađanja: Epilog, konačno

"Dosta reči, nek zakmeči", "Rađaj ne odgađaj!"... i ostali pobednički slogani za kampanju za podsticanja rađanja u Srbiji, digli su prašinu. Evo šta kaže ministar kulture...

"Šest slogana koji su izabrani kao najbolji na konkursu za kampanju za podsticanje rađanja, neće biti korišćeni u kampanji, već se i dalje traga za rešenjem", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji u ponedeljak sazvao konferenciju za novinare, kako bi objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "sve nedoumice u vezi sa spornim sloganima za podsticanje rađanja.

Ako ste propustili o kakvim sloganima je reč, kome su se dopali, a kome ne, pročitajte sledeće vesti:

Da vas čujemo: Za koji slogan biste vi glasali...Ministarka i premijerka: "Promašili ste temu"

"Niko razuman ne može da računa da će slogan sam po sebi, koliko god bio simboličan ili duhovit, da ljude opredeli da rešavaju ovako važno pitanje. To je samo mali pomoćni alat. Slogani su trešnja na šlagu na torti", rekao je ministar i rekao da čak i Ministarstvo kulture ima svoj slogan, koji je predložio Dragan Hamović.

"Učini TO za Srbiju!"

"U Danskoj je, na primer, bio korišćen slogan - Učini to za Danskoj - šta mislite, kako bi kod nas prošao sličan slogan, koji bi mogao da glasi - Učini to za Srbiju?", upitao je ministar kulture na konferencije za novinare.

"Možda ćemo predložiti Komisiji predlog specijalnog savetnika pesnika Dragana Hamovića 'Za Srbiju punu života'. Smatramo da takva vrsta slogana ne bi pogodila tanana osećanja bilo koga", rekao je ministar i objasnio da su "mnogo važniji preduslovi koji treba da se stvore za mlade parove za podsticanje rađanja".

"Formiranje Saveta za populacionu politiku je jedan od prvih koraka i treba ga tumačiti kao jasan gest države da je došlo vreme da se država, kako može i ume, suoči sa opasnim izazovom depopulacije". rekao je Vukosavljević i dodao da je u planu je da Savet i Vlada Srbije, "predlože čitav niz stimulativnih i ohrabrujućih mera".

Članovi tog saveta su:

1. Zorana Mihajlović

2. Zlatibor Lončar

3. Dušan Vujivoć

4. Goran Knežević

5. Zoran Đorđević

6. Branko Ružić

7. Mladen Šarčević

8. Vanja Udovičić

9. Vladan Vukosavljević

10. Miladin Kovačević, Republički zavod za statistiku

11. Vladimir Kostić,Srpska akademija nauka i umetnosti

12. Mirjana Rašević, Institut društvenih nauka

13. Vladimir Cucić, komesar Komesarijata za izbeglice i migrcije

Komisija koja je birala slogane:

1. Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku

2. Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje

3. Nikola Jovanović, šef kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

4. Jelena Ivanović, direktorka IAA Serbia

5. Vladimir Čehov, osnivač Instituta za istoriju i oglašavanje.

"Konkurs je mogao i biti poništen, ali se ništa time ne bi postiglo", rekao je ministar i zaključio da ja "individualno pravo je svakog pojedinca da odlučuje o stvaranju svoje porodice, a država je ta koja može da podseti i ukaže na neke šire društvene okolnosti i istorijaske tokove koji mogu dovesti do ovih ili onih posledica u slučaju da se neki trendovi nastave".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.