Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šlem od 20 kilograma zlata

Tokio -- Jedna juvelirnica u Tokiju ponudila na aukcijsku prodaju samurajski šlem od čistog zlata vredan 870.000 dolara.

Šlem je izrađen u čast rođenja muškog naslednika japanskog carskog trona. Princ Hišaito rođen je u septembru prošle godine i prvi je muški potomak carske porodice rođen u poslednjih 40 godina.

Za izradu šlema utrošeno je više od 20 kilograma zlata. Bez obzira na težinu, on može da stane na prosečnu ljudsku glavu. Šlem je izrađen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stilu kakav su preferirali samuraji u doba šogunata, tokom kasnog srednjeg veka, pre uzdizanja moći careva Zemlje izlazećeg sunca.

Masazak Tanaka, izvršni direktor zlatare, kaže da je reč o jedinom šlemu te vrste u svetu. "Napravljen je pomoću najbolje tradicionalne japanske veštine", kaže on.

Zlatari su šlem napravili u čast princa Hišaita, koji će jednog dana postati car. Kako kažu u zlatari Tanaka, cena zlata je porasla na svetskom tržištu, a s njom i interesovanje za takve predmete, pa oni očekuju da će se cena uvećati na aukciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.