Skriveni dragulj zapadne Srbije: Prirodni raj sa nestvarnim vidikovcima idealan za beg iz grada

Izvor: Luftika.rs, 03.Mar.2024, 19:05

Skriveni dragulj zapadne Srbije: Prirodni raj sa nestvarnim vidikovcima idealan za beg iz grada

Kraj februara počastio nas je pravim prolećnim temperaturama, a slično vreme se najavljuje i za prvi martovski vikend. Mnogi će ga iskoristiti da pobegnu iz grada, a da biste sebi priuštili odmor za pamćenje, ne morate da idete van Srbije.
Naprotiv – prava prirodna oaza za dušu, gde ćete napuniti baterije nalazi se nadomak Valjeva, a njeno ime je – Tornička Bobija.
Prirodni raj udaljen dva sata vožnje od Beograda Vodimo vas u očaravajući svet planine Bobije, skrivenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << dragulja Zapadne Srbije.








View this post on Instagram


















A post shared by Gde za vikend? Srbija u (@vikend.beg)


Smeštena u pitoresknom predjelu poznatom kao Azbukovica, ova planina se uzdiže između desne obale reke Drine i spektakularnih planinskih lanaca Sokolskih planina, Jablanika, i Medvednika, te kanjona reke Trešnjice.
Putovanje do ove prirodne oaze je pravo zadovoljstvo, s obzirom da se Bobija nalazi na samo 140 km udaljenosti od Beograda, 30 km od Ljubovije, te još samo koji kilometar dalje od Bajine Bašte i Valjeva.

Dominirajući pejzaž ovog prekrasnog kraja je najviši vrh, Tornička Bobija, čije se visoke litice uzdižu do 1272 metara nadmorske visine.
Šetnja kroz guste četinarske i bukove šume, preko prostranih pašnjaka i proplancima, pruža nezaboravan doživljaj prirode, piše City Magazine.
Vrhunski domaći proizvodi i izvorska voda Naselja poput Donjih i Gornjih Savkovića i Gornjeg Košlja, odišu autentičnom ruralnom atmosferom, gde se lokalno stanovništvo pretežno bavi stočarstvom i voćarstvom.
Ne propustite priliku da probate sveže mleko, sir i kajmak, a leti i voće poput šljiva i malina, koji su poznati po svom ukusu i kvalitetu.








View this post on Instagram


















A post shared by Selo.rs (@seoskiturizam)


Osim bogatstva prirodnih resursa, Bobija obiluje i izvorima hladne pijaće vode, među kojima se izdvaja čuveni izvor „Dobra voda“.
Planina je takođe dom mnogobrojnih divljih životinja, uključujući beloglave supove, najveće ptice u Evropi, te retke vrste riba, poput mladice koja se mresti u reci Trešnjici.
Za ljubitelje aktivnog odmora Za ljubitelje aktivnog odmora, planina Bobija pruža beskrajne mogućnosti za istraživanje.
Grebenski venac koji se proteže duž planine, nudi predivne vidikovce, sa kojih se pruža panoramski pogled na kanjone reka Trešnjica, Tribuća i Ljuboviđa.

Na terenima oko planine možete uživati u planinarenju, lovu ili jednostavno – opuštanju u netaknutoj prirodi.
Svojom raznolikošću pejzaža i bogatstvom prirodnih atrakcija, planina Bobija je pravo mesto za beg od gradske vreve i uživanje u miru i tišini netaknute prirode.








View this post on Instagram


















A post shared by Marija Kosić (@inspirisana_prirodom)


Posetite ovu neodoljivu destinaciju i prepustite se čarima srpske divljine!
Izvor: City Magazine
Ruskinja sa 5 sinova pronašla raj u srpskom selu, tamane sirov grašak i žive u harmoniji s prirodom (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.