Seul – najpametniji grad

Izvor: Politika, 26.Nov.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul – najpametniji grad

Šampionska pozicija stečena zahvaljujući sveobuhvatnoj realizaciji programa u oblasti ekologije

Južnokorejska prestonica Seul našla se na prvom mestu rang-liste „najpametnijih” gradova sveta, po izboru kompanije „Erikson”.

Autori rejtinga – kao osnov izbora uzeli su brzinu i kvalitet uvođenja informaciono-komunikacionih tehnologija u gradske strukture, prenosi Tanjug.

Rejtingom su obuhvaćena 24 najveća grada sveta, a pored dostupnosti visokotehnoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usluga, autori su ocenjivali nivo bruto domaćeg proizvoda, ekologije, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Seul je zauzeo vodeću poziciju zahvaljujući sveobuhvatnoj realizaciji programa u oblasti ekologije, a sem toga južnokorejska prestonica je široko koristila informaciono-komunikacione tehnologije u realizaciji svojih projekata.

Iza Seula je Singapur, koji je veoma uspešno realizovao inicijative u zdravstvenoj zašiti, kao i u upravljanju gradskim saobraćajem. Treće mesto je zauzeo Stokholm, koji je uspešno rešio ekonomske probleme. Među prvih deset našli su se i Njujork, London, Tokio, Pariz, Peking, Los Anđeles i Šangaj.

Jedini ruski megapolis na listi je Moskva, koja se podigla za jednu poziciju i tako se našla na 11. mestu. Zajedno sa Sidnejem, Buenos Ajresom i Pekingom, ruska prestonica se svrstala u prosečnu grupu.

Autori rejtinga su preporučili upravama ovih gradova da „odrede ključne tačke rasta, u koje mogu da se uvedu informaciono-komunikacione tehnologije, a zatim da iniciraju i koordiniraju razvojne programe”.

Na listi pametnih gradova su i Sao Paulo, Delhi, Meksiko, Mumbaj, Kairo, Džakarta, Johanesburg, Karači, Lagos.

Rang-lista gradova koji koriste „pametne” tehnologije za autore je instrument koji pomaže gradskim vlastima i lokalnim opštinama u sagledavanju stanja grada i perspektiva rasta, gledano kroz razvoj tehnološke infrastrukture. U osnovi rejtinga je ideja da IT tehnologije mogu da se koriste za poboljšanje gradske sredine, života građana i lakšeg poslovanja.

Prema rečima Patrika Regarda iz Eriksonove laboratorije, „pametni” gradovi uspešno privlače nove ideje, kapital i kvalifikovane ljude. „Takvi rezultati zahtevaju stalno unapređenje ekonomije, kao i socijalnog i ekološkog konteksta”, ističe Regard.

R. S.

-----------------------------------------------------------

Melburn grad sa najvišim standardom

Britanska organizacija „Ekonomist intelidžens junit” je ranije objavila listu gradova sa najvišim standardom, na čijem je čelu australijski Melburn. Drugo mesto rejtinga britanski istraživači su dodelili Beču, a Vankuver, koji je deset godina bio na prvoj poziciji, zauzeo je treće mesto. Na poslednjem mestu po standardu našla se prestonica Zimbabvea – Harare.

objavljeno: 27.11.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Seul je „najpametniji“ grad na svetu

Izvor: Dzungla.org, 27.Nov.2011, 12:17

Južnokorejska prestonica, Seul, našla se na čelu rang liste 'najpametnijih' gradova sveta, koju je sastavila kompanija Ericsson. . . Autori rejtinga najvećih svetskih gradova koji koriste tehnologije 'pametne' i komforne gradske sredine uzeli su kao osnov brzinu i kvalitet uvođenja informaciono-komunikacionih...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.