Seksualnost između obrazovanja i humora

Izvor: Politika, 09.Feb.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualnost između obrazovanja i humora

Spisateljica knjiga za decu, priča o novom delu „Seks za početnike”, o ilustracijama Boba Živkovića, koje pojašnjavaju teme o Englezima koji neće o abortusu, dok se Francuzi plaše sindikata prostitutki..

Jasminka Petrović je napisala više od 20 knjiga za decu, koje su često nagrađivane. Međutim, jedna je, po interesovanju čitalaca i izdavača širom Evrope, izazvala veliko interesovanje. To je „Seks za početnike”, za koju su prava kupili izdavači iz 24 zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Tema seksualno obrazovanje u školama je dragocena zbog problema koji su plod neznanja. Na primer: godišnje u Srbiji ima 5.000 abortusa maloletnica, a još nije utvrđen broj onih koje će se tokom 2012. poroditi, a još nisu punoletne! Ali, iz Ministarstva prosvete još nema ni naznaka da će deca, u dogledno vreme, dobiti i seksualno obrazovanje.

Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu, gde je i studirala španski jezik i književnost. Bavila se marketingom i novinarstvom. Učestvovala je u programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Udata je i ima dvoje dece.

O čemu je sve reč u knjizi „Seks za početnike”?

To je udžbenik nastao sa željom da mladi bolje upoznaju sebe i suprotan pol. Knjiga ima tri poglavlja: „Pre seksa”, „Seks” i „Oko seksa”, a i teme: zašto je seks zanimljiv, tajanstven, koristan i opasan. Tu je i priča o higijeni i zdravlju. U ovoj knjizi sve stvari, pa i „one”, nazivaju se pravim imenom.

Kako je sve počelo?

Knjiga je nastala kao domaći zadatak u „Kreativnom centru”. Naime, urednica Ljiljana Marinković predložila je ilustratoru Bobu Živkoviću i meni da uradimo tinejdžersku knjigu o seksualnosti „bez dlake na jeziku”. Do tada smo nas dvoje kao tandem stvorili mnogo toga: rubriku Jajzi u časopisu „Tik-tak”, knjigu „Škola”, mnogo reklamnih poruka. Predlog urednice smo shvatili kao kreativni izazov. Rekli smo „da” i bacili se na posao.

Kakav je bio proces stvaranja?

Najpre sam morala da pročitam mnogo stručnih knjiga o seksualnosti i pubertetu. U to vreme popularne literature o ovoj temi bilo je malo. Cećam se da smo imali bezbroj sastanaka na kojima smo razmatrali temu iz svih uglova. Dešavalo nam se da posle sastanka Bob i ja uđemo u taksi i nastavimo vatrenu diskusiju o menstruaciji, erogenim zonama ili o vlažnim snovima, na zaprepašćenje taksiste.

Koje teškoće ste imali?

Glavne dileme su bile: kako pronaći pravu meru između obrazovanja i humora, kako saopštiti delikatne pojmove na otvoren i zanimljiv način, kako upozoriti na mračne strane seksa, a ne proizvesti strah. U toku pisanja bilo je devet verzija. Merila sam svaku reč, izbegavala dvosmislene izraze kako ne bi došlo do zabune. Nekoliko puta sam htela da odustanem od rada. Bez sumnje, i Bobu i meni, ovo je najteža knjiga koju smo uradili.

U čemu je još snaga knjige?

I u Bobovim ilustracijama. Njegov humor rasterećuje, podučava, čika, proziva i leči. Zahvaljujući njegovim crtežima lakše se čita i razume tekst, bez obzira na to da li je reč o sredstvu za kontracepciju, abortusu ili maljavosti. Sve vreme je aktivan učesnik knjige, pa ako sam ja zaboravila nešto da kažem, tu je on da to „ispriča svojim rečima”. On nikada ne prelazi granicu ukusa i ne ostaje nedorečen, čak i kad je reč o pornografiji i erotici. Njegove ilustracije ne samo što prate tekst, one pišu knjigu. Zato je jedinstven i nije čudo što na svetu postoji toliko „bobožavatelja”.

Ko su vam bili saradnici?

Sarađivala sam s psiholozima Dijanom Plut i Irenom Lobodok-Štulić. One su pažljivo iščitavale svaku verziju, a naročito tekst „između redova”. Za mene su njih dve bile kao likovi iz knjige – tetka Saveta i tetka Cveta. Davale su mi sigurnost i krila.

Ko je zaslužan za uspeh?

Dobar tim. Svako je dao svoj maksimum. Nije bilo sujete, pametovanja, utrkivanja. Nismo razmišljali šta će reći kritika i „dušebrižnici”. Bilo nam je važno da knjiga bude na korist mladim čitaocima. Statistika je devedesetih govorila da su svaka treća devojčica i svaki sedmi dečak seksualno zlostavljani. Danas je to svako peto dete.

Kako žive strana izdanja?

Zanimljivo je da su Englezi pri kupovini autorskih prava tražili da se izbace mračne strane seksa, jer njima nisu potrebni tekstovi o abortusu, sidi i pedofiliji. U prvoj verziji Bob je prostitutku nacrtao kao prase ispred mesare. Zahtev Francuza bio je da se promeni taj crtež, kako ne bi imali problema sa sindikatom prostitutki.

A nagrade?

Nemamo ih iako knjiga neprestano doživljava nova izdanja.

Koji projekti su bazirani na knjizi?

Urađene su profesionalne predstave u Beogradu („Seks za početnike”), Sarajevu („U lavirintu seksualnosti”), Zagrebu („Ljubav za početnike”) i Stokholmu. Knjiga je, takođe, bila osnova za razgovore, tribine, programe. Izdvajam projekat „Usudi se da pitaš”, koji su Šveđani finansirali tri godine. U projektu su učestvovala deca iz Pančeva i Bijeljine.

A šta su vam kazala vaša deca?

Njihovi komentari su mi bili od velike pomoći. Naročito sam pratila šta mi govore izrazom lica. Kad prevrnu očima ili se namršte znala sam da nešto treba ispraviti. A moj suprug Vladimir je bio glavni lik u filmu „Lude godine”. To je prvi domaći film koji je obrađivao problem maloletničke trudnoće. Protagonisti filma putovali su po SFRJ i posle projekcija razgovarali s publikom. Bila je to preteča svih današnjih radionica, seminara i okruglih stolova o temi – bezbedan seks i mladi.

-----------------------------------------------------------

Hrvatska crkva neće o seksu u školi

Koliko se javno govori o ovoj temi ?

Nešto je manji blam da se priča o „onim stvarima”, ali, nažalost, i dalje postoje predrasude. Ništa nije bolja situacija ni kod naših komšija. Čuli smo kolika se prašina digla i u katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Kad je tamošnje ministarstvo obrazovanja htelo da uvede zdravstveni odgoj u škole, gde bi se obrađivale i teme o seksualnosti, sveštenik Damir Stojić bio je protiv toga „po cenu života ”. Na svu sreću postoje i u Hrvatskoj nova izdanja: „Knjiga za devojke i njihove momke”, Violete Babić, „Moja prva knjiga o seksualnosti”, Slađane Perišić...

Slavko Trošelj

objavljeno: 10.02.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.