Sankcije? Bogati Rusi i dalje kupuju luksuzne automobile sa Zapada

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 16:19

Sankcije? Bogati Rusi i dalje kupuju luksuzne automobile sa Zapada

Sankcije i zvanično povlačenje proizvođača automobila iz Rusije ne znači da su nekima automobili zapadnog porekla nedostupni. Naprotiv.

Gde ima volje, ima i načina – pa su imućni Rusi smislili kako da dođu do toliko željenih luksuznih automobila sa Zapada. Mnogi mediji, uključujući Njujork tajms, izveštavali su o tome kako ti kupci nabavljaju vozila.

Američki list je nakon sprovedene istrage mogao samo da zaključi da sankcije nemaju efekta na dobrostojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovnike Rusije.

Naime, oni su na Bliskom istoku pronašli preduzetnike koji se bave preprodajom automobila. U trenutku kontakta sa predstavnicima zapadnih medija otkrili su da su upravo u procesu slanja jednog Porschea Cayenne Turbo GT preko granice.

Porsche je primer luksuznog automobila za koji nema prepreke da stigne u Rusiju, ali pristupačnija vozila, kao što je američki pikap Ram prolaze još bolje, navodi isti izvor.

Pored pojedinačnog uvoza, često dolazi i do masovnog uvoza. Neki predstavnici, nakon zatvaranja "slavine" sa Zapada, drugim kanalima naručuju brojne automobile, ponekad i stotine odjednom.

Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na podatke ruskog Autostata, indirektni uvoz je činio 12 odsto od 626.300 novih automobila prodatih u Rusiji 2022. godine.

Iz ovoga je lako izračunati da je u Rusiju stiglo preko 75.000 automobila iz uvoza. Dovoljno je pogledati ruske sajtove za prodaju automobila i sve postaje jasno.

U ponudi su i novi modeli marke Rolls-Royce, kao i Ferrari SF90 Stradale i Range Roveri, svi modeli iz 2023.

Nema sumnje da postoje kanali kojima luksuzna roba dolazi u Rusiju, a otvoreno je samo pitanje da li su u sve to "umešali prste" i proizvođači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusi i dalje mogu da kupuju nove luksuzne automobile, evo i kako

Izvor: AutoBlog, 16.Maj.2023

Brojne sankcije i zvanično povlačenje proizvođača automobila iz Rusije ne znači da su automobili zapadnog porekla nedostupni. Naprotiv. Kao što se kaže - gde postoji volja, postoji i način - tako su i Rusi našli način da dođu do toliko željenih skupocenih automobila sa Zapada. O tome kako...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.