Izvor: B92, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi prvi na Marsu?

Moskva -- Ruski kosmički brod sa ljudskom posadom mogao bi da sleti na Mars već 2025, objavljeno je u Moskvi.

Troškovi ruske kosmičke ekspedicije od Zemlje do Marsa i obratno procenjeni su, prema najnovijim računicama stručnjaka, na oko sto milijardi dolara, što je pet puta niže od cene istog projekta Američke agencije za vasionska istraživanja (NASA).

Ruska agencija za kosmička istraživanja (ROSKOSMOS) i NASA su još ranije utvrdili kao okvirni rok za slanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vasionskog broda sa ljudskom posadom na Mars 2035. godinu.

Ruski eksperti, uključujući i ranijeg direktora ROSKOMOSA Nikolaja Sevastjanova, smatraju, međutim, da njihova zemlja ima prednost u daljoj realizaciji tog međuplanetarnog projekta.

Sevastjanov tvrdi da je ruska ekspedicija na Mars potpuno moguća do polovine treće decenije ovog veka, jer se koncepcija tog leta razrađuje oko četiri decenije, a za realizaciju projekta je "već urađeno dosta".

Let na Mars ruski kosmonatu mogu, prema rečima Sevastjanova, ostvariti u više faza. Prvo je neophodno pripremiti modul odgovarajućeg kosmičkog broda koji će kružiti oko Meseca, u drugoj etapi je predviđeno letenje u Marsovoj orbiti i na kraju bi usledilo i spuštanje na površinu "crvene planete", a nakon toga i povratak ekspedicionog tima na Zemlju.

Ruski projekt podrazumeva, inače, lansiranje međuplanetornog broda, kojim će se ljudi otisnuti ka Marsu, iz zemljine orbite, dok je plan NASA zasnovan na programu slanja kosmičke letilice sa mesečeve površine.

Zanimljivo je da su neki ruski specijalisti za kosmičke letove ocenili da bi njihova zemlja ceo progam leta za Mars mogla da organizuje, tokom narednih 12 godna, za "bagatelnih" 14 milijardi dolara, što je drastično jeftinije u odnosu na troškove koje je planirala NASA.

Ruski akademik Nikolaj Anifimov smatra da je pomenuta procena troškova ekspedicije na Mars ipak neralno niska i ističe da bi cena celog projekta mogla, u konačnom zbiru, da bude veća za oko osam puta.

Pilotirajuća ekspedicija na Mars je Rusiji veoma potrebna ukoliko želi da tokom narednih godina i decenija sačuva vlastitu kosmonautiku, zaustavi dalji odlazak vrsnih specijalista u toj oblasti na Zapad i ne proćerda svoj tehnološki potencijal, smatraju domaći eksperti.

U Rusiji se sada problemom pilotirajuće kosmonautike organizovano i profesinalno bavi više desetina hiljada specijalista. Oni rade u oko 200 domaćih preduzeća.

Ostvarenje projekta leta na Mars omogućilo bi, kako naglašavaju specijalisti, da se stimuliše tekući i budući razvoj najvažnijih naučnih istraživanja u Rusiji, što i jeste jedan od osnovnih zadataka ekonomije te zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.