Rudolfov recept za tortu, prste da poližeš!

Izvor: Mondo, 12.Nov.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudolfov recept za tortu, prste da poližeš!

Napravite rizling tortu prema receptu čuvenog holandskog kuvara Rudolfa Van Vina. Možda nije jednostavna za spremanje, ali je zato prste da poližeš!

Foto: ScreenShot/24kitchen.nl

Potrebno:


Za kore:

- 150 grama brašna

- 75 grama šećera

- 20 grama kakaa

- 3 kašike mleka

- 75 grama badema

- 1 žumance

- 100 grama maslaca

Za fil:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
- 160 grama šećera

- 4 žumanceta

- 250 grama slatke pavlake

- 11 grama želatina

- 375 mililitara vina

- 1 limun

- 1 pomorandža

- 250 grama slatke pavlake

Za ukras:

- 100 grama bele čokolade

- 3 kašike ulja

- manji grozd belog grožđa

Priprema:

U blender stavite bademe, kako i pola navedene količine brašna. Samlevenu smesu stavite na podlogu, dodajte drugu polovinu brašna i promešajte. Napravite malo udubljenje u dobijenoj smesi, u koje ćete staviti maslac, šećer, žumance i mleko.

Kada oblikujete testo u loptu, spljoštite ga i uvijte u foliju. Ostavite da stoji u frižideru oko sat vremena. Razvijte testo (ne bi trebalo mnogo tanko), i po potrebi dodajte brašno. Ovo testo se ne razvija lako, zato ga dobro pritiskajte, piše na holandskoj verziji sajta "24Kitchen".

Modlom isecite krug prečnika oko 20 centimetara. Ostatak testa ponovo razvijte i isecite još jedan krug istog prečnika. Obe kore stavite u pleh na koji ćete prethodno staviti papir za pečenje, i pecite ih oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Za pripremu fila, potopite želatin u hladnu vodu. Ručno umutite žumanca sa šećerom i pola navedene količine vina. Smesu prespite u posudu i dodajte drugu polovinu vina. Stavite na laganu vatru, otprilike na 80 stepeni, i mešajte dok se smesa ne zgusne. Dodajte narendanu koru limuna i sok od pomorandže.

U želatin smesu dodajte prethodno umućenu slatku pavlaku i dobro promešajte.

U plići pleh, na koji ste stavili papir za pečenje, postavite modlu. Sa unutrašnje strane je namažite uljem, da se smesa ne bi zalepila. Postavite jednu ispečenu koru, pa preko nje sipajte fil. Odložite tortu u frižider da bi se fil stegao.

Izvadite tortu i izvucite je iz modle. Drugu koru isecite na osam trouglova približne veličine i poređajte ih na koru. Trougliće pospite šećerom u prahu.

Za ukrašavanje rastopite belu čokoladu i dodajte ulje. U rastopljenu čokoladu, dok je topla, potopite grozd i ostavite da se osuši. Stavite ga na sredinu torte.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.