Roze Pepeljuga opasnija od vuka

Izvor: Politika, 27.Mar.2011, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roze Pepeljuga opasnija od vuka

Potkrepljeno argumentima koji zasežu u domen sociologije, psihologije, pedagogije i ekonomije, o dominantnom fenomenu „princezomanije” u knjizi „Pepeljuga mi je pojela kćerku” piše Pegi Orenstajn, kolumnistkinja „Njujork tajmsa” i autorka čitanih knjiga o roditeljstvu

Armija devojčica najmlađeg uzrasta, od dve do šest godina, diljem planetarnog šara ne razlikuju se: uniformno obučene u roze, nose lepršave haljinice sa dijademama na kosi punoj uvojaka, sve ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada im tepaju oslovljavaju sa „princezo”. Omiljene igračke su im iz široke palete sitnica istoimenih crtanih i junakinja iz bajki sa ovom titulom.

Gotovo apelom ali potkrepljeno argumentima koji zasežu u domen sociologije, psihologije, pedagogije i ekonomije, o dominantnom fenomenu „princezomanije” u novoj knjizi „Pepeljuga mi je pojela kćerku” piše Pegi Orenstajn, kolumnistkinja „Njujork tajmsa” i autorka čitanih knjiga ne samo u Americi.

Na stotinak strana knjige čija je promocija privukla pažnju mnogih i kasnije esejima objavljenim u uglednim časopisima, Pegi donosi novi ugao savremenog vaspitanja devojčica. Tačnije, zavodljivog uticaja potrošačke kulture na njihove roditelje, koji ne opirući se podležu trendovima.

 „Na duge staze princeze i ružičaste haljinice imaju ozbiljne posledice na kasnije samopouzdanje mladih devojaka”, upozorava Pegi koja je i sama majka devojčice rođene 2003. godine. 

Do ideje da napiše knjigu došla je upravo posmatrajući svoju kćerku i njene vršnjakinje. Sve su opsednute „princezastim” detaljima, načinom ponašanja, čak i njihove majke. „Vlada opsednutost ružičastom” – priznaje autorka uz dodatak da je i sama puno razmišljala o stereotipnom idealu za vaspitavanje devojčica.

Jedna od dijagnoza koje konstatuje autorka knjiga jeste da trenutno dominira hiperfeminizirana potrošačka kultura. Ističe da samo iz okvira kompanije Dizni izlazi čak 26.000 princeza artikala, a da je 2009. ostvarena prodaja u vrednosti od četiri milijarde dolara, samo u Americi!

Reporterski prenosi atmosferu sa dečijih sajmova ali i sa raznih manifestacija gde sve zaslepljuju mekani i paperjasti proizvodi u roze boji od kutija za nakit, ogledala, telefona, četkica za zube, fenova za sušenje kose, papučice ...

„Dominantan je ideal lepote. Neguje se ideja da nežno, nevino donesi devojci uspeh. Otuda sve mlađe devojčice žele da se šminkaju, sate provode ispred ogledala”, prenose reči autorke svetski mediji, uz ispovest da je i sama, kada je saznala da će roditi devojčicu, bila prestrašena. Upravo iz razloga kako da vaspitava žensko dete.

Mnogi roditelji ne vide ništa loše u tome što njihove devojčice oponašaju Pepeljugu, ali Pegi Orenstajn smatra da to dugoročno donosi loš rezultat.

Autorka je spremajući knjigu razgovarala sa stručnjacima za tržište, istoričarima, drugim roditeljima, psiholozima, lekarima, i nakon svega, čini se, dokazala lični strah stručnim tvrdnjama.

Pozivajući se na podatke Američkog udruženja psihologa, od pre dve godine, preterano naglašavanje izgleda, uz određene seksualne konotacije u ranom uzrastu, može stvoriti ranjivost kasnije kod devojčica: da ne prihvataju vlastito telo, obole od poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija), depresije ... To potkrepljuje i podacima nacionalne akademije pedijatara koja je nedavno objavila upozorenje svojim lekarima da više obraćaju pažnju na znakove poremećaja u ishrani dece mlađe od 12 godina jer su u porastu! Sve ukazuje da je današnje vaspitanje devojčica na osnovi da je važno kako ih doživljavaju drugi, a ne prema ličnom unutrašnjem osećaju definitivno put ka razočaranju.

Zato Pegi Orenstajn savetuje roditelje da vaspitavaju kćerke kao zdrave i samopouzdane osobe tako što će im pružiti alternativu u odnosu na dominantan uticaj medija i „princezomanije”.

A. C.

objavljeno: 28.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.