Izvor: B92, 16.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođena nakon presađivanja jajnika

London -- Maja Butčer, prva beba koja je začeta pošto je njenoj majci presađen jajnik, rođena je pre pet dana u londonskoj bolnici Portland.

Maja, koja je dobila ime po rimskoj boginji plodnosti, predstavlja nadu za milione žena širom sveta koje ne mogu da imaju decu. Bebina majka, 39-godišnja Suzan Butčer, doživela je preranu menopauzu. Godinu dana posle transplatacije jednog jajnika, uzetog od njene sestre bliznakinje, ostala je u drugom stanju.

"To što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam konačno postala majka je neizrecivo osećanje. Ne mogu da odvojim oči od kćerke od trenutka kada je rođena", kazala je Suzan londonskom listu "Telegraf", dodajući da bi želela da njena priča bude podsticaj drugim ženama koje imaju slične probleme.

Transplantacija jajnika obavljena je prošle godine u Sent Luisu, u americkoj državi Misuri.

Lekari smatraju da bi ova revolucionarna procedura pomogla ne samo ženama koje su preživele preuranjenu menopauzu već i onima koje su morale da se podvrgnu hemoterapiji ili radioterapiji u lečenju raka. One će sada moći da zamrznu svoje jajnike pre početka tretmana.

Reč je o vrlo delikatnoj operaciji, koja traje oko četiri sata, s obzirom na to da se radi o organu veličine oraha, čije krvne sudove treba povezati s okolnim tkivom. Takođe, poželjno je da davalac jajnika bude neko iz kruga porodice.

Maja, čiji su roditelji nemački državljani koji žive u Londonu, rođena je u utorak carskim rezom sa 3,6 kilograma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.