Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti recepcioneri

Tokio -- Jedan biro za zapošljavanje u Japanu ponudio je firmama robota koji bi mogao da radi kao recepcioner.

Za manje od 352 evra mesečno, što je mnogo manje od plate čoveka koja bi radio taj posao, agencija Piplstaf stavlja na raspolaganje robota koji je u stanju da zabeleži prisustvo neke osobe, da je primi i da s njom vodi jednostavne razgovore.

Ista agencija sa sedištem u Nagoji nudi bolnicama i staračkim domovima robota čiji je zadatak da pomaže starim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudima. On ume da razgovara, da postavlja zagonetke i matematičke probleme, što su igre koje starijima omogućavaju održavanje intelektualne aktivnosti. Robot pacijentima može da postavlja pitanja i u vezi s njihovim zdravljem. Zapošljavanje nekog čoveka na takvom radnom mestu koštalo bi oko 2.100 evra, izjavila je predstavnica agencije Piplstaf, koja je ipak upozorila da roboti nisu u stanju da obavljaju sve poslove i zadatke koje mogu ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.