Revolucija na točkovima: Hyundaijev hodajući automobil VIDEO

Izvor: B92, 08.Jan.2019, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija na točkovima: Hyundaijev "hodajući" automobil VIDEO

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu, korejski proizvođač predstavlja Elevate koncept futurističkog vozila koje može da odgovori na sve izazove terenske vožnje.

Takozvani “hodajući automobil”, kako Hyundai opisuje ovaj koncept, podseća na vozilo kakvo smo viđali u SF filmovima.

Zamišljeno je pre svega kao vozilo koje bi se koristilo u spasilačkim misijama nakon prirodnih katastrofa koje za sobom ostavljaju ruševine (zemljotresa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poplava, cunamija...).

Koncept Elevate sastoji se od putničke kabine i 4 robotska produžetka na čijim se završecima nalazi po jedan točak. Ovakva koncepcija vozila omogućava vozaču da ga koristi kao regularan automobil, ali i da pomoću hodajućeg režima vožnje prelazi prepreke koje bi za klasične terence bile nepremostive.

Pogledajte video:

Kako kažu u Hyundaiju, koncept Elevate u stanju je da "preskoči" zid/prepreku visine 1,5 metara i da pređe preko rova/kanala širokog 1,5 m. Za sve to vreme, zahvaljujući 4 nezavisna robotska produžetka, putnička kabina ostaje u potpuno horiziontalnom položaju.

Koncept Elevate takođe može da nađe svoju primenu i u mobilnosti osoba sa invaliditetom koje žive u objektima nepristupačnim regularnim putničkim vozilima.

Ovo vozilo na električni pogon koristi modularnu mehaničku platformu koja može da nosi raznovrsne nadogradnje, u zavisnosti od specifičnih potreba i situacija.

Elevate takođe može da se vozi kao i bilo koji drugi automobil i da pritom dostigne prosečne brzine tipične za autoputeve, a kada je u hodajućem režimu vožnje, u stanju je da simulira reptilski i hod sisara, objašnjavaju u Hyundaiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.