Respiratorne infekcije pune domove zdravlja

Izvor: Mondo, 08.Dec.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Respiratorne infekcije pune domove zdravlja

Sve je više pacijenata koji se zbog kijavice, kašlja, povišene temperature obraćaju lekaru za pomoć, a kako bi smanjili gužve u čekaonicama, pojedini domovi zdravlja povećali su broj lekara u smenama.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Osim respiratornih infekcija, registrovani su i prvi slučajevi virusa gripa, što je potvrđeno u referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak".

Direktor Doma zdravlja Palilula, Aleksandar Stojanović, kaže da svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godine u ovo vreme imaju više pacijenata koji traže pomoć lekara zbog respiratornih infekcija, a "pritisak" je posebno veliki na odeljenjima opšte prakse, ORL, pedijatrije.

"Pojačali smo broj ekipa tako da pacijenti ne čekaju. U Knez Danilovoj u smeni radi 19 lekara, a u Borču smo poslali dva lekara kako bi pojačali ekipe u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni ", rekao je Stojanović.

On je pojasnio da su lekari tokom septembra imali u smeni 40 do 50 pacijenata, a da se ovih dana dešava da imaju i više od 60 pacijenata.

Stojanović je apelovao na građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa i dodao da je ove godine odziv za imunizaciju veći nego prethodnih godina i da se polako vraća poverenje u vakcinaciju.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", koji sprovodi virusološki nadzor nad gripom, laboratorijski je potvrdio virus gripa kod četiri pacijenta.

Najveća aktivnost virusa gripa očekuje se u januaru, februaru i martu naredne godine, a simptomi su povišena temperatura, kašalj, bolovi u mišićima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", osim četiri laboratorijski potvrđena virusa gripa, od gripa u Srbiji obolelo je još 25 osoba.

Oni pozivaju građane da se vakcinišu jer je to najefikasniji način da zaštite svoje zdravlje, ali i zdravlje porodice, prijatelja i kolega.

Osim vakcinacije treba sprovoditi i druge preventivne mere kao što su izbegavanje zatvorenog prostora u kome boravi veći broj osoba, provetravanje prostorija, izbegavanje rukovanja, redovno pranje ruku.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.