Reč za penis koju niste znali

Izvor: Mondo, 23.Dec.2016, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reč za penis koju niste znali

A mislili ste da nema te reči za "alatku" za koju niste čuli...

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Ako volite erotske priče, onda će vam se dopasti vest da sada možete da kupite Antologiju bezobraznih narodnih priča "Čestoskok", koju je priredio Ivan Zlatković. Mi smo otišli na promociju knjige, da razgovaramo sa autorom o "bezobraštinama".

Najpre, da krenemo od naziva knjige. Ukoliko vas je, kao i mnoge na promociji, interesovalo šta znači "čestoskok", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << autor knjige je na opšti smeh u prostoriji objasnio da je to reč za muški polni organ. Penis, dakle. Neće škoditi da obogatite svoj rečnik, zar ne? :)

Da se sada vratimo proznom erotskom sadržaju.

Erotske priče oduvek postoje - do sada smo znali za erotske pesme Vuka Karadžića (Crven ban), a sada smo dobili i ovu antologiju. Zašto nas "bezobrazluk" toliko zanima?

"Opsceni tekstovi i sve ono što je lascivna leksika, sve ono što pripada tom vokabularu, samo po sebi predstavlja nekakav ekspresivni deo, nešto što je maksimalno izraženo i izražajno. U svemu tome postoji nešto što je inspirativno i podsticajno. Čitav erotski odnosno opsceni tekst se bavi kršenjem tabua. Kada imate problem sa nekakvim zabranama, kada postoji nešto što želite da na neki način uništite, onda imate želju da se bavite onim što zapravo predstavlja erotski tekst. On je nekakva vrsta slobode, pokušaj kršenja tabua, pokušaj spoznaje apsolutne istine. Sve ono što opsceni tekst otkriva jeste ne samo ono što je leksika, već je to u idejnom smislu dug put do istine, do svega što se bori protiv onoga što je devijantno u moralnom, fizičkom, intelektualnom smislu", rekao je za MONDO Zlatković.

Likovi erotskih priča bili su, a i danas su, i muškarci i žene. Pominju se tu i popovi i popadije, pa čak i neke istorijske ličnosti poput kneza Miloša.

Ono što je interesantno je da su se ove priče ranije prenosile usmeno, a od 16. do 19. veka gotovo da nema zapisanih priča, već je kasnije zapisano samo ono što je "ostalo" od usmenih predanja.

Danas ih, dakle, možemo naći u pisanom obliku, a kome su te priče ranije pričane?

"Pričanje erotskih priča nije bilo dozvoljeno u svim okolnostima. Tada su se ove priče pričale u muškom društvu, među odraslima. Reči, poput ovih koje možete naći u knjizi, nisu smele da se izgovore pristojnom društvu. Osim toga, verovatno nisu smele da se pričaju u vreme posta", rekao je na promociji knjige Dušan Ivanić, profesor na Filološkom fakultetu.

S obzirom na to da erotske priče nisu novina, postoje odavno, koja je bila njihova svrha - samo zabava ili su imale neku pouku?

"Kada govorimo o prvim erotskim pričama, a pitanje je kada je to zaista bilo, on je imao praktičnu funkciju. Ti tekstovi su bili posvećeni božanstvima plodnosti, raznim ritualima, bili su delovi određenih magijskih radnji. To je imalo potpuno drugačiju funkciju od današnje, individualno-psihološke funkcije. Opsceni tekstovi danas se svode na čulno uživanje, istovremeno uz elemente humora postaje nešto što je popularno i zabavno, nešto što izlazi iz one svoje nekadašnje, vrlo ozbiljne forme."

Eto, ako vam treba ideja šta da kupite za Novu godinu nekom "bezobraznom" iz svog okruženja, trk po knjigu!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.