Rat Soroša i Mardoka

Izvor: Politika, 01.Nov.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat Soroša i Mardoka

Investitor uložio milion dolara za napad na televiziju „Foks” koja je u rukama Ruperta Mardoka

Američki milijarder i filantrop liberalnih shvatanja Džordž Soroš donirao je nedavno milion dolara za borbu protiv televizije „Foks” koja je u vlasništvu konzervativnog medijskog magnata Ruperta Mardoka.

Soroš je poklonio novac neprofitnom američkom sajtu „Midija meters” koji prati i kritikuje desničarske medije u SAD i koji, kako javljaju svetske agencije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ima poseban pik baš na „Foks”.

Iskoristićemo ovaj novac da bismo novinare „Foksa” pozivali na odgovornost, saopštio je „Midija meters”, koji za stanicu Ruperta Mardoka tvrdi da seje strah i širi neistine. Kako su  osnivači ovog sajta,  poznati po tome što najoštrije kritikuje medije bliske republikancima, i kako je Soroš još poznatiji po svojim vezama sa liberalnim organizacijama, odavno se spekuliše da iza „Midija metersa” stoji upravo ovaj investitor. Međutim, Soroš to poriče i u saopštenju povodom poklona kaže da je sada morao da reaguje jer „Foksove” novinare odlikuje „zapaljiva retorika” koja poziva na nasilje.

Ona je pretnja „civilnom i informisanom razgovoru u našoj demokratiji”, saopštio je američki investitor, koji je prepoznatljiv ne samo po tome što ga je „Forbs” uvrstio u najbogatije ljude na planeti, već i po tome što je poklonio milione u različite svrhe ljudima širom sveta. On pomaže liberalnim grupama u SAD, finansirao je negativne kampanje protiv republikanskih kandidata i predsednika, a 2003. je za „Vašington post” izjavio da je borba protiv Džordža Buša njegov najveći cilj i „pitanje života i smrti”.

Za razliku od njega, Australijanac sa američkim pasošem Rupert Mardok blizak je republikancima a njegova „Foks” televizija pristrasna je i otvoreno na strani desnice. Mač „Midija metersa” namenjen je voditelju Glenu Beku više nego bilo kom drugom „Foksovom” licu, a poentu je shvatio i sam Bek.

„Ako ja padnem... krv će biti na vašim rukama”, poručio je Bek Sorošu dodavši da ovih milion dolara liči na poternicu tipa „traži se živ ili mrtav”.

Međutim, „Midija meters” podseća da je Bajron Vilijams, koji je letos probao da ubije zaposlene u jednoj fondaciji koju sponzoriše Soroš, priznao da mu je Glen Bek bio „učitelj”. Inače, ovaj voditelj je kazao za američkog predsednika Baraka Obamu da „ima duboko usađenu mržnju prema belcima”.

Njega i „Foks” prate krajnje konzervativni glasači, među njima i simpatizeri bivše guvernerke Aljaske Sare Pejlin koja je politički komentator ove stanice.

„Midija meters” je poveo kampanju među oglašavačima da prestanu da plaćaju reklame na „Foksu” upravo pred opšte izbore u SAD kada se i liberalnim i konzervativnim grupama slivaju milioni dolara od donacija. Kako bi pomogao republikancima, Mardok je nedavno poklonio dva miliona dolara desničarskim organizacijama. Istovremeno, Soroš je odvojio 1,8 miliona dolara kako bi Nacionalni javni radio zaposlio još 100 novinara koji bi poboljšali izveštavanje ove kuće.

J. Stevanović

objavljeno: 02.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.