Ranac krivi kičmu, ovo je bolja opcija

Izvor: Mondo, 07.Mar.2017, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranac krivi kičmu, ovo je bolja opcija

Nećete videti đaka bez ranca na leđima, a stručnjaci naglašavaju da to uzrokuje brojne zdravstvene probleme.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Đaci u rančevima nose knjige, neki od njih i užinu i čini se da je svakoj generaciji učenika ranac sve teži. Stručnjaci upozoravaju da to deci širom planete stvara zdravstvene probleme.

Da budemo precizniji, naučnici tvrde da je pametnije da deca vuku ranac koji ima točkiće, kako bi se smanjio negativan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uticaj na kičmu.

Za potrebe istraživanja u Španiji istraživači su nadgledali 78 dece starosti od šest do 12 godina. Oni su nekoliko nedelja u laboratoriju dolazili noseći ranac koji inače nose u školu, a zatim je urađen test da se utvrdi procenat masti i mišića u telu.

Naučnici su takođe analizirali da li težina ranca utiče na telesnu težinu dece.

Otkrili su da skoro četvrtina devojčica nosi teret 20 odsto svoje telesne težine, a maksimalna preporučena težina je 15 odsto telesne težine.

Takođe, tek nešto manje od polovine učenika svakodnevno nosi ranac teži od onoga što se smatra "bezbednom težinom".

Autorka studije Eva Oranes sa Univerziteta u Granadi kaže da su ovi podaci alarmantni.

"Možemo da kažemo da je ranac koji ima točkiće bezbedniji za zdravlje dece od rančeva koji se nose na leđima", kaže ona.

Istraživanje je pokazalo i da 97 odsto mališana smatra da je ranac previše težak. U poređenju sa tim, oko 85 odsto dece koji vuku ranac na točkovima smatra isto.

Takođe, oko 43 odsto dece koji svakodnevno nose rančeve prijavilo je bolove u leđima, u poređenju sa 12 odsto dece koji nose ranac na točkićima.

Možda nošenje rančeva na točkićima nije uvek praktično - posebno kada dete treba da ga izvuče uz stepenice u školi - ali sigurno je manje štetno za kičmu mališana.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.