Raketaši iz malinjaka

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2010, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketaši iz malinjaka

Iole detaljniji satelitski snimak neupućene bi ovih poratnih godina lako mogao da uveri da seljaci oko Užica i Priboja kraj svojih voćnjaka, povrtnjaka i malinjaka, imaju razmeštene čitave divizione ruskih protivavionskih raketa! Čuvenih „neva“, pored ostalog. Iako iz vazduha izgleda tako, nije reč ni o kakvoj pretnji međunarodnom miru i poretku, već se na desetine meštana po selima ovog dela Srbije dosetilo da od oklopa velikih ruskih raketa naprave - rezervoare za vodu, za navodnjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svojih poseda. Ruska vojna tehnika i sila, nekad super moderna, tako se sada uveliko koristi za razvoj srpske poljoprivrede.

- Prazan oklop sam nabavio za nekoliko stotina evra na vojnom otpadu. Znam da je u unutra bila neka ruska raketa, a oklop me odlično služi već osam godina. Napunim ga kada ima vode, stane unutra sigurno pet, šest tona, a onda leti, kada je suša, navodnjavam i malinjak i povrtnjak. Najteže je bilo oklop transportovati od otpada do sela, ali nisam se pokajao. Odličan je lim, unutra ne rđa, pa će služiti ko zna koliko godina - kaže meštanin sela kraj Užica, koji zbog „osetljivosti“ vojne teme, za svaki slučaj, nije pristao da mu objavimo ime.

Na vojnom otpadu „Guli guli“ u Sevojnu kažu da su pre nekoliko godina prodavali oklope ruskih protivavionskih raketa, ali da su ih brzo rasprodali.

- Nažalost, sada ih više nemamo na lageru, iako se još pojavi poneko spreman da ih kupi. Bilo je tu raznih oklopa, zapremine od šest, sedam do deset tona vode. Cena je bila povoljna, oko 200 evra. Tada su meštani okolnih sela pokupovali sve oklope koje smo imali i znam da ih odlično služe. Sada umesto raketnih oklopa na stanju imamo rezervoare za vodu sa vojnih vozila, pa i njih ljudi kupuju za navodnjavanje - kaže Ivica Guskić, vlasnik ovog otpada.

Na oklopima raketa još se mogu pročitati davno odštampani podaci o masi raketa, dimenzijama, o isporuci preko stanice Čop u Ukrajini, o krajnjoj odredišnoj tački u Subotici u Jugoslaviji, o tome da sa oklopom i raketom unutra treba postupati oprezno, da se oklop ne sme tumbati...

Sliku raketa razmešetenih po dvorištima, pored malinjaka, upotpunjuje uveliko i izgled meštana obučenih dobrim delom u - vojne sivomaslinaste uniforme. Već godinama, od raspada bivše JNA, po selima oko Užica, Čajetine, Nove Varoši i Priboja, teško je naći nekog od meštana koji na sebi nema barem komad vojne odeće. Na ceni su najviše vojne vetrovke, koje je vojska onomad koristila za svečanosti, a popularne su i vojne bluze, pantalone, šinjeli, košulje, čizme...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.