Rađaju decu već sa 14 godina

Izvor: Mondo, 10.Avg.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rađaju decu već sa 14 godina

Po broju adolescentskih trudnoća, i dalje se nalazimo u samom svetskom vrhu.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Tokom protekle godine u prestonici je 447 devojaka starosti do 19 godina rodilo dete. Ova brojka nešto je manja u odnosu na ranije, kada je bilo 586 porođaja koje su iznele tinejdžerke. Najmlađa porodilja u 2014. godini bila je stara 14, a najstarija 54 godine, piše u štampanom izdanju "Večernjih novosti."

Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Gradskog zavoda za javno zdravlje, prosek starosti žena koje su tokom prošle godine na svet donele bebu je 31 godina. Oko 37,6 odsto majki porodilo se između 20. i 29. godine života, a najveći procenat - 55,6 odsto u četvrtoj deceniji.

Samo 15 porođaja "50 plus"

Poprilično su retki slučajevi u kojima su se Beograđanke odlučivale da postanu majke u zrelijim godinama. Tako je zabeleženo 75 porođaja žena između 45 i 49 godina (skoro polovina pre termina), a tek 15 onih sa 50 i više godina

"Imamo sve više stope rađanja kod devojaka uzrasta 16 ili 17 godina, i po broju trudnoća kod adolescentkinja naša se zemlja se svrstava u sam svetski vrh," rekli su lekari Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front."

"Polovina ovih trudnoća, kojih ima između šest i sedam hiljada godišnje na nivou cele države, završava se namernim prekidom, a polovina nastavkom trudnoće i rađanjem."

Najviše dece, kažu podaci, rođeno je u GAK "Narodni front" - 7.034, a odmah zatim u Kliničkom centru Srbije, gde je na svet došlo 6.996 beba.

Kada je reč o polu novorođenčadi, "vode" dečaci za jedan odsto. Naime, u 2014. godini, rođeno je 10.412 dečaka i 9.886 devojčica.

"Ono što je zanimljivo jeste da je više od trećine žena imalo komplikacije u trudnoći," rekli su u Gradskom zavodu za statistiku.

"U proseku je svaka majka hospitalizovana šest dana - dva pre i četiri dana posle porođaja. Svaka druga žena koja je prošle godine postala majka se prvi put porađala."

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.