Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptice-kantašice gutaju konzerve

Prosečnog Beograđanina verovatno biste lakše naterali da usred januara skoči u zaleđeni Dunav, nego da đubre koje mu se mota po džepovima baci u kantu za otpatke. Srećom, još ima onih koji se trude da svojim kreativnim idejama sugrađane nauče „kućnom vaspitanju“, pa će danas u prestonici biti predstavljena specifična kompjuterizovana kanta za odlaganje limenki. Reč je o takozvanoj ptici-robotu, mesinganoj skulpturi visokoj dva metra i teškoj oko 400 kilograma, koju je stvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vajarka Biljana Vicković, ujedno i predsednice NVO „Sfera“, koja je i pokretač akcije.

- Predstavljanje ptice-robota, prototipa ekološkog robota koji reciklira limenke, zapravo je uvod u „Beogradsku akciju reciklaže Oktopus 2“, čiji je cilj da se prostor Beograda revitalizuje i oplemeni putem raznovrsnih umetničkih akcija i da se na kreativan način skrene pažnja na zagađenost sredine u kojoj živimo. Slogan akcije je „Naša okolina može da bude bašta, a kada je zapustimo, postaje deponija“. U okviru manifestacije će biti predstavljeni i izumi studenata na temu reciklaže, a tri robota-kontejnera za odlaganje papira, plastike i metala biće uručena jednoj beogradskoj školi - objašnjava Bojan Muždeka, koji je u „Beogradskoj akciji reciklaže“ zadužen za odnose sa javnošću.

Kompjuterizovana kanta funkcioniše tako što svakog prolaznika, koji joj priđe na četiri metra, uz pomoć senzora prepozna i umilnim glasom priupita: „Poštovani, da li imate neku limenku koju biste želeli da odložite“. Ukoliko joj se prolaznik približi na 40 centimetara, ptica otvori kljun i potom proguta otpad koji ubacite u nju. Otpad se potom taloži u betonski kontejner, koji se nalazi ispod ptice-kante, a savesni sugrađanin kao zahvalnicu dobija tiket kojim može da ostvari popust za brojne kulturne i sportske manifestacije.

- Za odnošenje tog smeća trebalo bi da bude zaduženo Javno komunalno preduzeće „Beograd“, mada ćemo, ako oni iz nekog razloga ne budu bili u prilici da to čine, u akciju uključiti i NVO „Romsko srce“. Oni će oformiti ekipu, koja će taj otpad svakodnevno odnositi na dalju reciklažu, a na taj način ćemo obezbediti siguran posao za bar 20 romskih porodica - objašnjava Muždeka i dodaje da će, u okviru velike akcije koja će biti održana u Beogradu sredinom marta sledeće godine, prvu ovakvu skulpturu u Pionirskom parku postaviti gradonačelnik lično.

Prema njegovim rečima, ovakve umetničke skulpture biće postavljene u raznim delovima grada, prvu je već kupila opština Stari grad, a ovakve „ptice-kantašice“ će verovatno krasiti i ulice Savskog venca i Obrenovca.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.