Provizija za lekove: Od pacijenata 850 miliona dinara!

Izvor: Mondo, 01.Avg.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provizija za lekove: Od pacijenata 850 miliona dinara!

Prošle godine u Republički fond zdravstvenog osiguranja slilo se 3,3 milijarde dinara od naplate participacije, a od tog novca su zdravstvene ustanove od pacijenata naplatile oko 850 miliona dinara za zdravstvene usluge.

U Republičkom Fondu za zdavstveno osiguranje za Radio-televiziju Srbije kažu da u redovnim kontrolama nisu pronašli nepravilnosti kada je reč o naplati participacije.

Sa druge strane, državni revizori uočili su u nekim zdravstvenim ustanovama >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da se iznos participacije koju su naplatile, ne podudara sa iznosom na elektronskoj fakturi prikazanoj Fondu.

Jedan dom zdravlja naplatio je skoro dva miliona dinara manje nego što je trebalo po broju pacijenata. Račune nisu izdali za oko 40.000 pruženih zdravstvenih usluga.

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović ukazuje da zdravstvene ustanove uglavnom nedovoljno vode računa o korišćenju blokova računa.

"Čim zaduživanja nema, postoje razne pretpostavke kojima revizor ne može da se bavi, ali možda može neki blok koji nije štampan u toj seriji, možda je neka zloupotreba u smislu da se usluga izvrši, pacijent ode, a da se blok ne izda, a novac naplati, dakle, raznih opcija imaju, ne vrši se ni sravnjavanje odgovarajuće tih blokova i upravo tu leži najveći rizik od moguće zloupotrebe", objašnjava Pejović.

Rizik je i to, kažu revizori, što nije propisano da račun mora da ima serijski broj, a sestre ga mogu upisivati rukom. Propisima nije utvđeno ni ko sme da štampa i distribuira obrasce računa, pa to može, kažu u RFZO, i sama zdravstvena ustanova.

Preporuka Državne revizije nadležnim organima je da razmotre mogućnost obezbeđivanja jedinstvenog softvera za sve zdravstvene ustanove, koji bi obezbedio logičku kontrolu obaveze plaćanja participacije, automatsko utvrđivanje redosleda izdavanja računa i automatsko štampanje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.