Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivzakonit odstrel pasa i mačaka

Koceljeva -- Članovi lovačkog udruženja "Tamnava" ubili su preko 220 životinja, od kojih je polovina imala vlasnike.

Lovci su pucali i u psa pored kojeg je stajao dečak. "Orka", nevladina organizacija za brigu o životinjama, podnela je krivične prijave protiv predsednika opštine Koceljeva i predsednika lovačkog društva "Tamnava" zbog organizovanog i protivzakonitog odstrela pasa i mačaka-lutalica. Lovcima je ponuđeno, radi suzbijanja besnila, 500 dinara za svakog ubijenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << psa, 300 za mačku i 1.000 dinara za lisicu.

Meštani Koceljeve i okolnih sela kažu, međutim, da je stradalo dosta kućnih ljubimaca i to u naseljenim mestima. Dušan Pašić iz Koceljeve priča da su lovci, članovi "Tamnave", od početka januara ubili preko 120 pasa i oko 100 mačaka i da su ubili njegovog psa koji je bio s dečakom. "Više od pola ustreljenih životinja imalo je svoje vlasnike. Ubijen je moj pas rase labrador, sterilisana ženka, uredno vakcinisana. Kretala se u pratnji mog sestrića, dečaka od 16 godina. Krvnik, strelac Stojčić Dragan, pucao je na psa dok je dete bilo između njega i psa", kaže Pašić.

Pašićev sestrić kaže da je s kujom krenuo u prodavnicu. "Kuja je imala ogrlicu. Lovac je stajao ispred prodavnice, napunio je pušku i podigao je prema meni. Uplašio sam se, video sam da nišani u ujakovog psa i rekao sam: 'Čiko, ne pucajte, ovo je pas moga ujaka Pašić Dušana'. On je rekao: 'Ovo je čišćenje, ubiću sve, pa ako treba i tvog ujaka'. Tada je pucao preko mene i pogodio psa. Počeo sam da plačem i vrištim i otišao sam u prodavnicu da potražim pomoć, a on je opet pucao."

Pašić kaže da je, čim je za to saznao, posle sat vremena, otišao do lovca, koji je mrtvog psa odneo kući da bi zaradio 500 dinara.

Lovac: Pucao sam, šta sad tu...

Lovac Dragan Stojčić priznaje da je pucao u psa blizu prodavnice. "Ubio sam dva psa i jednu mačku. Postojala je dozvola za čišćenje terena i mi smo išli, nas trojica, u lov. Dozvola je tu, sve je bilo fino i divota. Za hvatanje po naseljenom mestu nije postojala dozvola, to je u redu. Dečko je posle izašao iz prodavnice i ljubio psa. Šta ima više, ubio sam, šta ću sad", kaže taj lovac.

Elvir Burazerović, predsednik "Orke", kaže da je takav način suzbijanja besnila protivzakonit i da svaka opština u Srbiji mora da ima službu za hvatanje i uništavanje pasa-lutalica, pošto se dešavaju incidenti sa psima-lutalicama. "Psi-lutalice moraju biti hvatani i humano prebačeni u objekte za smeštaj i potom, po zakonu, biti uspavani humano, to je eutanazija. Tu, naravno, ima mesta za angažovanje društva za zaštitu životinja i pomoć pri udomljavanju ili kroz neke druge vidove pomoći tim životinjama. Ono što je važno jeste da pucanje i trovanje moraju biti zaustavljeni i da je ono ne samo protivzakonito, već izaziva opštu opasnost i može naštetiti ne samo životinjama, već i ljudima", kaže on.

Predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić kaže da, zbog toga što su dva sela proglašena za područja s besnilom, a okolina za ugrožena područja, lovci jesu angažovani da uništavaju lisice, pse i mačke-lutalice, ali van naseljenih mesta. "Ja stvarno ne mogu da odgovaram za pojedinačne slučajeve. Meni je stvarno žao ako se to dešavalo i ako je to išlo van određenih pravila, ali to morate pitati na nekoj drugoj adresi", kaže on.

Sličan, iako manje drastičan slučaj zabeležen je u Kragujevcu, gde su podnete krivične prijave. Nekoliko svedoka govori o tome da su lovci pucali na pse i u centru Koceljeve, ispred gimnazije, a Burazerović dodaje da takvi primeri ukazuju na to koliko je neophodno donošenje Zakona o zaštiti životinja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.