Izvor: B92, 12.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavila 115-ti rođendan

Lisabon -- Portugalka Marija de Žezuš, koja važi za najstariju osobu u Evropi, proslavila je ove nedelje 115. rođendan.

Prema podacima Grupe za gerontološka istraživanja, sa sedištem u Americi, Marija, koja je rođena 10. septembra 1893. godine, drži rekord najstarije žiteljke Evrope i druge najstarije osobe na svetu posle Amerikanke Edne Parker, rođene 20. aprila 1893. GRG traga po svetu za "superstogodišnjacima", tj. osobama koje su prevalile 110 leta i čiji su izvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz matičnih knjiga rođenih podložni proveri.

Marija je proslavila svoj rođendan uz omiljenu portugalsku poslasticu, kolač od pirinča.

Rođena u siromašnoj porodici, Marija je izgubila jedno oko kao dete i počela da radi u polju sa 12 godina.

Podigla je šestoro dece, a postala udovica u 57.

Nikada nije pohađala školu, kazala je njena 84-godišnja ćerka Marija Madalena.

Za njen 100. rođendan, Marija je izrazila želju da nauči da čita i piše ali iako je učitelj dolazio redovno nekoliko meseci nikada nije uspela da to savlada, izjavila je njena kćerka listu "Dijario de notisijas".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.