Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen "centar za cigarete"?

Vašington -- Jedna oblast u mozgu odgovorna je za postojanje želje za cigaretom kod pušača, objavljeno je u časopisu "Sajens".

Istraživanje te površine na mozgu, veličine malog metalnog novčića, inspirisano je pacijentom koji je preživeo šlog, posle čega je potpuno "zaboravio" svoju naviku da puši dve paklice cigareta dnevno, i to bez odricanja, nikotinskih žvaka, pa čak i odluke da prestane.

Istraživači su zato skenirali mozgove 69 pušača i bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pušača, kako bi mapirali tu oblast mozga.

Zahvajujući tim rezultatima, naučnici sada pokušavaju da nađu novi način odvikavanja od pušenja, tako što će uticati na mali deo mozga veličine penija, koji se zove insula, o čijoj ulozi se nedovoljno zna.

Ta oblast je zaintrigirala naučnike jer se pretpostavlja da igra ključnu ulogu i u nekim drugim vrstama zavisnosti.

"To je fantastičan rad, to je fantastično otkriće. Ova studija nedvosmisleno pokazuje da je insula ključna struktura u mozgu za javljanje želje da se uzme droga", smatra Nora Volkov, direktor Nacionalnog instituta o zloupotrebama droga.

Pretpostavlja se da je insula deo mozga gde se telesne reakcije pretvaraju u osećanja, poput osećanja anksioznosti koja prati ubrzanje rada srca.

Kada su takve reakcije posledica unošenja određene supstance u organizam, insula se ponaša kao neka vrsta glavnog centra za osećanje potrebe za tom supstancom.

Oko 44 miliona Amerikanaca puši, a prema vladinim podacima, 400.000 ljudi godišnje umre od neke bolesti koju pušenje izaziva.

Nikotin je supstanca koja najbrže izaziva zavisnost, pa mnogi koji pokušavaju da prestanu da puše često imaju krize.

Istraživači će pokušati da razviju lekove koji blokiraju nikotinske receptore u insuli, ali upozoravaju da će pušači morati na taj pronalazak da čekaju verovatno nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.