Izvor: B92, 13.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profil prosečne Amerikanke

Vašington -- Najveći deo sveta vidi Amerikanke kao feministkinje koje su odbacile tradicionalnu ulogu nametnutu ženskom polu. Ali...

Iako Amerikanke danas uživaju brojne pogodnosti kad su u pitanju zaposlenje ili obrazovanje, još su suočene s problemima, ograničenjima i diskriminacijom. Žene u SAD imaju više mogućnosti nego što su imale u prošlosti, ali mnoge od njih su i dalje nedovoljno plaćene, bez zdravstvene zaštite i adekvatne penzije.

Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkog sekretarijata za rad, koje prenosi radio Glas Amerike, oko 60 odsto Amerikanki je zaposleno i drži polovinu svih menadžerskih i profesionalnih radnih mesta u zemlji. Ta mesta su uglavnom u tradicionalno ženskim sektorima kao što su administrativne službe, zdravstvo ili obrazovanje.

Iako su SAD mešavina različitih kultura i rasa, na osnovu podataka Biroa za popis stanovništva, može se steći utisak o opštem profilu prosečne Amerikanke. Ona je bela, stara između 40 i 44 godine, udata i ima u proseku dvoje dece.

Suzan Skenlan je na čelu Nacionalnog saveta ženskih organizacija, koji uključuje 200 ženskih grupa. Ona kaže da je prosečna američka žena završila srednju školu, ali nije pohađala koledž, da je vlasnik kuće zajedno sa svojim mužem i da radi kako bi pomogla svojoj porodici srednje klase. Da bi porodica mogla da priušti kuću, dva automobila i decu pošalje na koledž, žena mora da radi.

Elinor Smil, aktivista za ženska prava i osnivač Fondacije "Feministička većina", kaže da tipična Amerikanka ne samo što radi, već ima i glavnu reč u kući: "Mislim da je najveća briga organizovati vreme, radeći u kuće i van nje. Ipak, iako imaju dobre rezultate na poslu, žene su i dalje manje plaćene od muškaraca."

Ejvis Džons Diviver iz Instituta za ženska politička istraživanja u Vašingtonu, smatra da je prosečna Amerikanka zabrinuta za svoju finansijsku sigurnost. Ona često ne može da priušti zdravstveno osiguranje i zabrinuta je da li će imati dovoljno novca za penziju.

Suzan Skenlan smatra da će se profil tipične Amerikanke ipak promeniti u narednim generacijama. Mnoge današnje žene imaju više obrazovanje i udaju se i rađaju decu kasnije. Ipak, one će najverovatnije i dalje u proseku zarađivati manje od muškaraca. Ona se, međutim, nada da će žene biti birane na više ključnih političkih pozicija u budućnosti: "Želela bih da vidim ženu na predsedničkom položaju. Verujem da bi to pokazalo pravu ravnopravnost."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.