Prodaja i kupovina u „Regalu”

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja i kupovina u „Regalu”

U Beogradu otvorena radnja u kojoj građani iznajmljuju police na kojima izlažu i prodaju stvari koje im nisu više potrebne

Iako su često muze i modeli poznatih kreatorka, Kejt Mos, Naomi Kembel i glumica Rene Zelveger inkognito šetaju po buvljacima i vintidž radnjama kako bi našle stare, nošene komade garderobe.

U Srbiji su se pre deceniju i po pojavile prve sekondhend radnje sa polovnom robom iz inostranstva. Ovih dana građaniu „Regalu”, šćućurenom uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đeram pijacu, osim što mogu da nađu polovnu garderobu mogu da donesu na prodaju sve ono što im nije više potrebno. I ne samo „krpice”.

Ovde može da se donese na prodaju ili da se kupi i mini komad nameštaja, tehnički uređaj, bižuterija, lampe, servisi za kafu...

Na ideju da otvori radnju, u kojoj će iznajmljivati police građanima na kojima oni izlažu sve ono čega žele da se reše, vlasnica Aleksandra Đurić došla je kako kaže jer je česti posetilac buvljih pijaca širom sveta. A u nemačkom gradu Kasel prvi put je zakupila policu i tako se oslobodila svega što joj je smetalo u ličnom ormaru.

– Da ne bude zabune mi ne otkupljujemo stvari. Ovde se iznajmi polica po ceni od 800 dinara za jednu sedmicu. Tu građani mogu da donesu sve što su procenili da im više ne treba. Sami određuju cenu po kojoj žele da se nešto proda. Mi smo iskreni pa im kažemo kada je nešto kvalitetno da podignu cenu ili ako su nameravali nešto da bace da odrede simboličan iznos, 10, 20 dinara – priča Aleksandra.

Od početka oktobra kada je otvorila radnju nema dana da nije bilo gužve. Pitamo ko su bili prvi iznajmljivači polica?

Uz osmeh odgovara:

– Četiri moje dobre drugarice i ja. Takođe smo išle po kraju i kada bi videli da građani bacaju u kontejnere mi bi rekle: „Nemojte, dođite kod nas i izložite na sedam dana, možda će nekome nešto da zatreba”.

Do sada se kao najbolji prodavac pokazala gospođa – zakupac police pod rednim brojem dva. Ona je posle prve nedelje, u kojoj dečje stvari koje je izložila nisu pronalazili nove vlasnike, rešila da prestane sa zakupom. Onda je ipak produžila ostanak i do sada je kako su sabrali Aleskandrini saradnici – Bojan i Ljuba, sigurno zaradila više desetina hiljada dinara.

Aleksandra Đurić, bivša stjuardesa koja buvljake u Amsterdamu ili Londonu zna kao svoj džep, dodaje da su ovakve radnje bogatstvo ne samo za oslobađanje od materijalnih stvari već i kao psihološki ventil.

– Na taj način se oslobađamo prošlosti. Živimo u brzom vremenu, pa se i mi menjamo. Ono što nam je danas potrebno, sutra već nije. Ne samo što se tiče garderobe. I zašto bi onda gomilali i natrpavali svoje kuće – pita se naša sagovornica.

A Vida, mlada Beograđanka, iz „Regala” je izašla kako kaže dobro obavljenog posla.

– Kupila sam dva super džempera i to za stotinak dinara. Sigurno ću doneti moje stvari koje više ne želim da koristim – kaže uz osmeh.

U svetu je prodaja i kupovina polovne robe uobičajena. Osim u specijalizovanim radnjama poput beogradskog „Regala” i buvljih pijaca, najveći obrt polovnih stvari obavlja se na specijalizovanim sajtovima poput i-beja(ebay) ili i-tseja(etsy).

-------------------------------------------------------------------

Potrebe za starom garderobom uvek postoje

U beogradskom Crvenom krstu kažu da njihove lokalne organizacije redovno organizuju akcije prikupljanja garderobe za najugroženije sugrađane. Jedini uslov da se primi donacija jeste da garderoba bude u takvom stanju da ne vređa dostojanstvo onih koji će je nositi. Da nije pocepana, da je čista, ispeglana, kaže Ivana Marisavljević-Dašić, sekretar Crvenog krsta Beograda.Ona dodaje da potrebe uvek postoje kao i da se broj onih koji donose stvari ne menja.

– Svakodnevno nam se javljaju građani koji žele da donesu stvari, a sa druge stane oni kojima je teško, teže se odlučuju da zakucaju na naša vrata i kažu: „Mi nemamo”. Često naši volonteri organizuju akcije i odnose veće količine garderobe u naselja gde znamo da žive oni koji nemaju,na primer u Barajevo ili Resnik.

A. Cvetićanin

objavljeno: 21.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.