Procvetala Tisa, to treba videti

Izvor: Mondo, 16.Jun.2013, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procvetala Tisa, to treba videti

Da li znate šta je to "tiski cvet"? On ne miriše i ne bere se, ali ostavlja snažan utisak. Možete da ga vidite ovih dana u Novom Bečeju.

Turisticka manifestacija "Kad Tisa cveta" u Novom Bečeju traje 15. i 16. juna, a posvećena je pojavljivanju na površini reke, krilatog insekta, bele boje, sa tri končasta nastavka na repu, nazvanog "tiski cvet".

Mnogobrojni tursti došli da uživaju u tom jedinstvenom prirodnom fenomenu, i da tradicionalno puste ljubavne svećice >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u reku.

"Ovo je jedinstvena manifestacija u Srbiji, vezana isključivo za ljubav, pa je, među brojnim gostima, najviše romantičnih, zaljubljenih ili onih koji su došli da se zaljube", rekao je predsenik opštine Novi Bečej Šaša Šućurović.

Takozvano "cvetanje reke", kada insekti izlaze na površinu vode iz rečnog mulja, se ne dešava baš svake godine, ali se desilo juče, u sklopu pogodnih vremenskih prilika.

"Ljubavna igra" insekata trajala je kratko, da bi, mali beli leptiri, koji podsećaju na cvet bagrema, posle "zagrljaja" radi produženja vrste, završili život, padom u reku.

Više o Novom Bečeju i "tiskom cvetu" pročitajte OVDE.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.