Probali smo: Vino od čokolade

Izvor: Mondo, 06.Jul.2015, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probali smo: Vino od čokolade

Probali smo ga, saznali od čega se i kako pravi, uz koju hranu se pije...

Da nam nisu rekli nikada ne bismo pogodili da unutra ima i čokolade!

To je crveno vino, suvo, punog ukusa, miriše na slatko (ali ne kao kada pijete neke slatke sorte, proseko na primer), već je miris takav da tek naslutite da vas čeka uživanje i opuštanje.

Šokolat Imperal (Chocolat Impérial) u elegantnoj boci od 0,75 L, sa diskretnom etiketom, košta 11 evra, a mi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ga probali na Festivalu čokolade u Radovljici, u Sloveniji.

Pijuckali smo i ćaskali...

"To je prvo slovenačko čokoladno vino, i jedno od retkih u Evropi, s obzirom na to da mi, izuzev Holandije, nemamo naviku da pijemo takvo vino. U Americi i Australiji je veoma popularno", objasnili su nam na štandu vinarije Kunej, koja proizvodi ovo nesvakidašnje vino.

Ali, da se razumemo - ono je drugačije od ostalih samo zato što sadrži čokoladu, inače su ukus i miris, kao kod svakog drugog dobrog crvenog vina. Dakle, nemojte da mislite da je to skrnavljenje "pića bogova" ili alkohol samo za žene.

"Kupuju ga i piju svi. Najviše se poklanja kolekcionarima jer je na ovim našim prostorima retko. Reč je o kuve vinu, sastoji se od četiri sorte: dornfelder, kaberne kubina, kaberne dorset i akolon. Ima 11 odsto alkohola", kažu oni koji ga prave, a mi dodajemo - može da udari, ako ga pijete "na suvo".

Neee, nismo se mi napili na Festivalu, taman posla! Mi samo vas upozoravamo...

"Pije se posle jela, kao desertno vino, ali se odlično slaže i uz neke slane specijalitete, uz divljač i sos od višanja, na primer."

Za sada postoji samo crveno, belo tek planiraju da prave, ali će zato šampanjac sa čokoladom uskoro ugledati svetlost dana. Jedva čekamo!

A, kako se uopšte to sve pravi?

"Najpre se na klasičan način napravi obično vino, koje potom dozreva oko dve godine u bačvama, a onda se stavlja rastopljena tamna čokolada od 76 odsto kakaa. S o bzirom na to da je vino hladno, čokolada se u njemu stvrdne, zbog čega vino mora da se procedi i tek zatim flašira. Kada se servira, trebalo bi da bude rashlađeno između šest i osam stepeni Celzijusovih, kada je leto, dok zimi može da bude i između 11 i 12 stepeni."

Eto, sada znamo sve. Još da stigne u Srbiju, a obećali su da će se i to uskoro desiti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.